Страната, която отчете най-голямото увеличение на разходите за храни в

...
Страната, която отчете най-голямото увеличение на разходите за храни в
Коментари Харесай

Държавата от ЦИЕ, която се превърна в огнището на инфлацията в ЕС

Страната, която регистрира най-голямото нарастване на разноските за храни в Европейския съюз Унгария, се трансформира в огнището на инфлацията измежду 27-те държави-членки на блока.

Цените в страната се е нараснали с един процентен пункт през октомври до 21,1%, демонстрират данни, представени от Bloomberg. Унгария се доближава до трите балтийски страни с най-бърза инфлация в Европейски Съюз.

Ръстът на цените на храните, на фона на растящите разноски за комунални услуги, още повече повишава инфлацията там. Цените на силата за семействата се покачиха с 64%, а разноските за храна се покачиха с 40%, което е повече от двойно повече от междинното за Европейски Съюз.

Инфлацията в Унгария евентуално ще доближи връх с годишен ритъм от 25% до края на годината, съгласно министърът на икономическото развиване Мартон Наги.

Увеличението принуди държавното управление на премиера Виктор Орбан да разшири ценовите ограничавания, които към този момент се ползват за пет съществени хранителни артикули, в това число олио за готвене. Към рестриктивните мерки ще се включат артикули, чиито цени са се повишили с най-малко 40% годишно и които могат да се създават на локално равнище, съгласно Наги.

Правителството се бори с покачванията на цените, които частично се повишават поради личния му пакет от предизборни тласъци. Освен това цените бяха повлияни от тежката суша, която ограничи реколтата в Унгария, и изключителни налози, наложени на търговците на дребно.

Високият растеж на заплатите също го подхранва растежът на цените. През идната година Унгария ще е изправена пред композиция от криза и инфлация, счита а Рафаела Тенкони, икономист в Wood & Co.

Това може да принуди централната банка да резервира главния кратковременен лихвен % доникъде на идната година (на най-високите за Европейски Съюз равнища от 18%).

Инфлацията удари по хотелиери и ресторантьорския бизнес. Някои заведения за хранене към този момент се отхвърлиха да останат отворени, заради увеличените разноски за храна и режийни разноски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР