Страната изтърва 270 млн. евро от Европейския съюз. И то

...
Страната изтърва 270 млн. евро от Европейския съюз. И то
Коментари Харесай

Зелен хайвер - вместо пари за Струма

Страната изтърва 270 млн. евро от Европейския съюз. И то за един от най-важните пътни планове. Новината, че няма да получим европомощ за строителството на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле небрежно обиколи медиите, само че малко на брой са тези, които показаха действителната причина за неуспеха. Поредното чиновническо безхаберие!

От Агенция "Пътна инфраструктура " очевидно в действителност ни имат за доста елементарни или просто за идиоти. Достатъчно е да погледнем формалното им опрощение. Формулярът, с който страната кандидатства за забележителната сума, ще бъде модифициран "с оглед на целите в областта на екологията на новата Европейска комисия, която към този момент показа своя Европейски зелен пакт. "

Разбирай - тъй като на Стария континент задуха "зелен вятър ", нас ни пращат "за зелен хайвер "...

Реалната картина обаче е малко по-различна. През август 2019 година кандидатствахме за 270 млн. евро, с които да се финансира строителството. Два месеца по-късно бе оповестен формалният отговор на Брюксел, където прочетохме потресаващи неща. От Европейската комисия показаха, че въз основата на показаната информация, желаният финансов принос за оферти огромен план не е оневинен.

Посочиха и още нещо, че България не е съумяла да реализира задачите и ограниченията за запазване на всички обекти, избрани съгласно директивата за Местообитанията, като по този метод е нарушила въпросната инструкция. Отсъствието на нужната оценка за запазване на околната среда, основава благоприятни условия за неверни заключения и представянето на плана в по-благоприятна светлина, в сравнение с би трябвало. Също по този начин страната ни не се е съобразила с условията на Натура 2000 за запазване на биоразнообразието в района.

Най-смущаващото обаче е изказванието, че управляващите са показали непълни и нелогични периоди за осъществяването на сектора. Агенция "Пътна инфраструктура " не е планувала разбивка за напредъка по години, а единствено е показала, че ще извърши 41% от плана до 2023 година.

Излиза, че с изключение на при спазването на екоразпоредбите, не сме изключително положителни и при осъществяването на пътни планове в период.

Сега настройките са, че поради неумението или нежеланието на АПИ да извърши европейските условия, за строителството на "Струма " може да бъдат изтръскани българските данъкоплатци. А за какво пък да не се замрази планът?! Все отново в един собствен прочувствен изблик министър председателят Бойко Борисов сподели: "Ще направя автомагистрала "Струма " до Кресна от двете страни, а след това, който желае да даде няколко милиарда, може да я качи по върховете, тъй като по този начин желаят. Има доста мераклии за власт, дано намерят положителни решения, да съберат няколко милиарда и да го създадат по този начин, както желаят... "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР