Страхуваме се от бъдещето, гледайки случващото се по новините. Опитваме

...
Страхуваме се от бъдещето, гледайки случващото се по новините. Опитваме
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на израелския изследователски институт: Подготвяме се за война на няколко фронта

Страхуваме се от бъдещето, гледайки протичащото се по новините. Опитваме се да се възстановим от шока, който претърпя цялата нация. Намираме се в положение на групов потрес. Израел е дребна страна, тъй че всеки безусловно познава по един или двама починали или потърпевши.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Олга Дойч, вицепрезидент на израелския проучвателен институт NGO Monitor. 

Ситуацията е доста сложна за преодоляване. Училищата са затворени до второ разпореждане. Всички се опитваме да продължим да работим и редом да се грижим за децата си у дома. Свидетели сме и на най-голямото приучване на резервисти - 300 000 бяха призовани на работа. Прибавете към тях още 150 000 постоянни бойци и ще видите, че това е забележителна част от израелското население. Всяко семейство в Израел е наранено, откакто към този момент мъжът не си е у дома.

 
Притеснени сме от новините, които идват от Ливан и заплахата от възможен пробив и там. Вече чухме за ракети, идващи оттова и опити на Хизбула да нахлуе в страната. Стараем се да се консолидираме и да проявим непоколебимост.
Стотици цивилни израелци са доброволци. Подготвяме се за война, която няма да завърши за няколко дни. Мащабът на спора ни изненада. Нещо, което Израел не е преживявал от самото си основаване.

Очевидно е, че зад офанзивата стои извънредно добра предварителна подготовка, с огромна финансова, разследваща и оперативна помощ от Иран и прокситата му Хизбула и Ливан.

Надяваме се и се молим за трайно решение и реализиране на мир, само че се притесняваме, че това няма да се случи в близко бъдеще. Особено в светлината на последните събития. Разгледайте обстановката по следния метод - стотиците убити цивилни израелци са еквивалентни на хиляди убити цивилни американци да вземем за пример, в случай че се съпостави популацията на двете страни. От тази рана Израел няма да се излекува скоро. Тя ще промени метода, по който Израел ще работи в спора. Надявам се обаче това да не е позицията само на Израел. Надявам се интернационалната общественост, и главно Европа, да преразгледа уговорките си към Палестина и отношението си към израело-палестинската война. 

И в случай че мога да прибавя един политически детайл, защото желая да ви дава информация от първо лице в епицентъра, ще кажа, че аз съм майка, брачна половинка и жител на Израел. Но аз съм още и човек, който е привързан с политическите връзки сред Европа и Израел. През последните няколко дни Дания и Австрия замразиха помощта, която изпращат на палестинските управляващи. Германия е в развой на преразглеждане, също – дали да прекратят помощта напълно или отчасти. Изобщо целият Европейски Съюз е изправен пред този въпрос. Преди ден, два, Съюзът заяви, че преразглежда помощта, само че по-късно съобщи, че взетото решение ще се отнася единствено за бъдеща помощ, не и за тази, която тече сега. С всичко това желаех да илюстрирам по какъв начин мащабът на експанзията промени доста метода, по който гледаме на израело-палестинския спор. 

Вземането на израелци за заложници и отвеждането им в Газа несъмнено и постоянно е било най-лошият сюжет за нас. Аз не съм част от ръководството на страната, тъй че не разполагам с някаква вътрешна или неофициална информация, която да ви дам. В този ред на мисли, не мога да приказвам от името на държавното управление. И въпреки всичко, аз, както и всеки различен жител на Израел, имам вяра, че които и да са ръководещите ще създадат всичко допустимо, с цел да защитят и спасят всеки един от нас. Очевидно обстановката е доста сложна. Много значимо е вашите фенове да схванат, че Хамас няма да поддържа всяко решение на палестинските управляващи, защото те са политически противници и врагове. От друга страна обаче Палестина може да е оказвала поддръжка на Хамас. Не съм наивна по отношение на обстоятелството, че разрешаването на спора ще изисква ангажимент от интернационалната общност, в частност от близките страни. Може би ще би трябвало да се подхващат диалози с Хамас. Израелското държавното управление доста ясно съобщи през миналите няколко дни, че ще се бори против режима на Хамас в Газа по допустимо най-категоричния метод, който апропо държи и своите жители като заложници от години. Но по какъв начин всичко казано досега ще се отрази на актуалната обстановка, в действителност не знам. Надявам се всички израелски заложници да бъдат върнати в домовете си, при обичаните си хора. Мога единствено да си показва какви претърпяват... Кадрите, на които виждаме какво предизвиква Хамас през последните дни, какъв брой коравосърдечно убива цивилни, в това число европейци и американци, пристигнали в Израел за фестивали, са ужасяващи. И защото офанзивата се случи към 6 часа сутринта в събота, си представям по какъв начин фамилиите на тези хора са спали още необезпокоявано, фамилии, които през днешния ден са разрушени... 

Никой не може да си показа какво претърпяват заложниците. Искрено се надявам с общите старания на израелското държавно управление и интернационалната общественост, Организация на обединените нации и Червеният кръст, да си ги върнем допустимо най-скоро. 

 
Сближаването на Израел освен със Саудитска Арабия, само че и с доста други страни. Например по-нормализираните връзки с Обединените Арабски Емирства, Бахрейн, Мароко, даже с Египет и Йордания, явно отслабваха позицията, която Палестина има от десетилетия.
В последна сметка всичко това се свежда и до израело-палестинския териториален спор. Отношението на тези страни към твърдата позиция на Палестина, че Израел не съществува като независима страна, беше мощно маргинализирано. Беше подценявано и „ забравено в ъгъла “ визията на палестинските управляващи, а явно и на Хамас, че Израел не би трябвало да съществува като страна. И може би протичащото се сега ще засилва дейности за сигурност поради евентуално разгръщане на спора. 

От друга страна, и това не може да не бъде вкарано в геополитически подтекст. Свидетели сме на регрупиране на страни, на въвеждане на нов международен ред. От една страна имаме Русия, Китай и Иран и неговите проксита. Имаме и страни, които са по-малко демократични, в случай че би трябвало да се изразя политически правилно. От другата страна се намира останалата част от света, където можем да не сме единомислещи по дадени въпроси, само че всички ние се стремим към един свободен и демократичен ред, учреден на демократичните правила. По мое мнение Хамас се нарежда в първата, група, която загатнах. Група, която назовавам „ проводници на тъмнината “. 

И да, макар че не считам това за главния проблем, в последно време ние бяхме фокусирани най-вече във вътрешно-политическата конюнктура на страната. Да, не оказа помощ фактът, че част от вниманието ни беше отделено за проблемите с държавното управление. Израел несъмнено ще би трябвало да си направи сериозна равносметка след приключването на тази война – по какъв начин въобще позволихме това да се случи...

Смятам за явен обстоятелството, че на процедура ние към този момент водиме война на фронта. Единият е против Хамас в Газа, другият е на Север. Въпросът не е дали ще стартират бойни сражения на втори фронт, а какъв брой тъкмо ще се фронтовете. Не е незнайна информацията, че има доста терористични кафези в района, които единствено чакат да бъдат мобилизирани. Въпросът е по кое време и дали това ще се случи. Все още не знаем и дали Хизбула ще влезе в играта, по този начин да се каже, с всичка мощ, или ще се задоволи със спорадични ракетни удари и опити за навлизане на територията на страната. Опити, които вършиха през последните няколко дни. 

Израел се приготвя за най-лошия сюжет, а точно – война на няколко фронта по едно и също време. В медиите беше обявено, че огромен аероплан на военноморските сили на Съединени американски щати към този момент е позициониран наоколо до Тел Авив, което от една страна ни успокоява, само че от друга ни ужасява, тъй като загатва за военно разбъркване в района. И по този начин, още веднъж дублирам, че израелската войска се готви за борби на няколко фронта. Но редом с това, обществото ни пробва да остане непоклатимо, молим се за мир и бъдеще, което всяка развита страна има. Не се заблуждаваме обаче. Знаем, че сме доста млада страна, основана преди едвам 75 години. И оттогава насам сме подложени на систематични офанзиви. И фактът, че през 2023 година ние към момента се борим за правото на израелската нация да съществува, демонстрира, че нямаме различен избор с изключение на да устоим. 

 
Разчитаме на най-хубавият съдружник на Израел, а точно Съединени американски щати, само че несъмнено и на интернационалната общественост. Мисля, че още в неделя генералният секретар на НАТО даде изказване, в което публично сподели, че НАТО поддържа Израел и осъжда ескалацията на обстановката.
И последно, вижте, приказва се, че проблемите постоянно стартират в Близкия изток, само че в никакъв случай не се вземат решение тук. Войната в Украйна, както и други геоплотически тектонични разбърквания, на които сме очевидци през последните години, са доказателства, че светът се трансформира фрапантно. И спорът, който стартира тук, също би трябвало да бъде обсъждан по този метод. Това не е война единствено за Израел, само че и за целия развъртян либерален свят.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР