Страховата невроза, наричана още паническо разстройство, възниква, когато изпитвате повтарящи

...
Страховата невроза, наричана още паническо разстройство, възниква, когато изпитвате повтарящи
Коментари Харесай

Страхова невроза (Паническо разстройство, паник атаки) – симптоми и лечение

Страховата невроза, наричана още паническо разстройство, поражда, когато изпитвате повтарящи се, пристъпи на суматоха – паник офанзиви.

Може да имате припадък на суматоха, когато почувствате неочакван, неизпълним боязън или смут, който няма явна причина. Може да има и физически признаци, като ускорено сърцетуптене, затруднено дишане и изпотяване.

Въпреки че признаците на страхова невроза могат да бъдат поразителни и плашещи, те могат да бъдат ръководени и усъвършенствани с лекуване.

Симптоми на страхова невроза

Паническите офанзиви провокират мощен боязън, който стартира ненадейно, постоянно без предизвестие. Една офанзива нормално продължава от 5 до 20 минути. В рискови случаи признаците могат да продължат повече от 1 час. При всеки е друго, като признаците постоянно варират.

Честите признаци, свързани с паническа офанзива, включват:

  • сърцетуптене
  • изпотяване
  • трептене
  • затруднено дишане
  • чувство за задушаване
  • гадене
  • световъртеж и прилошаване
  • чувство, че сте отвън действителния свят
  • боязън от полудяване
  • боязън от гибелта
  • изтръпване и мравучкане
  • настинка или горещи талази

Ако имате повтарящи се под паника офанзиви и непрекъснат боязън от следваща офанзива или от забележителна смяна в държанието заради пристъпите, вие страдате от Страхова невроза (паническо разстройство).

Поради непредсказуемия си темперамент паническите офанзиви могат доста да повлияят на всекидневието ви. Някои хора изпитват пристъпи на суматоха на работа, на публични места с другари или даже вкъщи.

Какво предизвиква паническо разстройство?

Докато правите някоя от общоприетите и ежедневни действия, сърцето ви ненадейно стартира да бие, дишате ускорено, изпотявате се и треперите. Страхувате се, че развивате сърдечен удар, че полудявате и даже, че умирате. Откъде идват тези чувства?

За злощастие няма прецизен отговор на този въпрос. Преживели сте паническа офанзива. При малко от страдащите от това нарушаване хора тя се повтаря още веднъж и още веднъж, като положението е известно като паническо разстройство или страхова невроза.

В интервалите сред офанзивите пациентите живеят в боязън от идващия припадък. Много хора с паническо разстройство свързват офанзивите с това, което са правили преди появяването им.

Те допускат да вземем за пример, че ресторантът, асансьорът или класната стая са предизвикали пристъпите и вземат решение да ги заобикалят. В сходни случаи паническото нарушаване може да докара до агорафобия – боязън от овакантяване на дома или от престояване на публични места, въпреки че връзката сред двете положения е неразбираема.

Паник офанзивите са много чести и засягат към 35% от популацията всяка година. Около 1-2 % развиват паническо разстройство. Пристъпите нормално стартират сред 15 и 25 годишна възраст.

Основната причина за паническото разстройство не е ясна. Има доказателства за генетична и биохимична предразположеност. То има отношение и с уплахите (страховите неврози) – като да вземем за пример страха от учебно заведение и агорафобията, депресията, алкохолизма, риска от самоубийство и сезонното афективно нарушаване.

Внезапното възприятие на смут или на смъртна заплаха постоянно води до хипервентилация – неконтролирано, бързо и незадълбочено дишане. То може да аргументи други физически признаци, защото нарушава салдото на О2 и въглероден двуокис в кръвта.

Генетика

Проучванията дали вашите гени могат да ви създадат по-вероятно да развиете паническо разстройство са смесени.

Проучване от допуска, че паническото разстройство може да има генетичен съставен елемент. Учените настояват, че са разкрили 40 разнообразни гена, които са свързани с паническо разстройство, множеството от които са свързани със системата от невротрансмитери на нашето тяло (които контролират връзката сред нашите нервни клетки). Те настояват, че тестването за биомаркери може да бъде потребен инструмент при диагностицирането на паническо разстройство.

Проучване от отбелязва, че проучванията върху паническото разстройство и генетиката са доста непоследователни и са нужни по-големи изследвания, преди да са вероятни каквито и да било изводи. Изследователите подчертаха, че житейският стрес, контузията и чувствителността към тревога са значими обществени и психически фактори, допринасящи за положението.

Както изследванията от 2020 година, по този начин и изследванията от 2018 година означават, че измененията в гена „ COMT “ демонстрират най-вече доказателства за връзка с паническо разстройство. Този ген е виновен за значим ензим (протеин), който въздейства върху нашите когнитивни качества и поведенчески надзор.

Освен това изследване от оповестява за разкриване на „ забележителна генетична корелация “ сред паническото разстройство и други положения, включително  огромно депресивно разстройство и невротизъм.

Промени в живота

Паническото разстройство е обвързвано със обилни промени в живота и стресови житейски събития, като спор със фамилията. И даже когато измененията в живота са вълнуващи и позитивни, те могат да основат нови провокации и ежедневни стресови фактори.

Например такива промени и събития могат да включват:

  • овакантяване на дома за лицей
  • гибелта на обичан човек
  • сватба
  • първото дете
  • започване на нова работа

Важно е да се грижите за психическото и физическото си здраве по време на преходни интервали в живота. Вие също заслужавате поддръжка, когато преминавате през интервали на мощен стрес и се справяте с компликации или контузии.

Обмислете да се свържете с доверени близки за прочувствена поддръжка.  Поставете граници и общувайте, когато се чувствате претрупани. Терапевт или експерт по психологично здраве също може да бъде ваш съдружник, като изслушва, дава запаси и ви оказва помощ да развиете  тактики за справяне .

Безпокойство

Т ревожното разстройство също е обвързвано с пристъпи на суматоха и страхова невроза. В DSM-5 пристъпите на суматоха са изброени под чадъра на тревожни разстройства. Както тревогата, по този начин и паническото разстройство могат да бъдат дълготрайни положения.

Промени в критериите за паническо разстройство и агорафобия от DSM-4 към DSM-5

DSM-4 разстройство DSM-4 критерии DSM-5 разстройство DSM-5 критерии
Диагностичен клас: тревожни разстройства
Паническа офанзива Дискретен интервал на мощен боязън или дискомфорт, при който четири или повече от следните признаци се развиват ненадейно и доближават пик в границите на 10 минути

  • Сърцебиене, удари на сърцето или интензивен пулс
  • изпотяване
  • Треперене или трептене
  • Усещане за зной или задушаване
  • Болка или дискомфорт в гърдите
  • Гадене или коремен дистрес
  • Чувство на замаяност, неустойчивост, замаяност или пристъп
  • Страх от загуба на надзор или „ полудяване “
  • Страх от умиране
  • Парестезии (усещане за изтръпване или изтръпване)
  • Втрисане или горещи талази.
Паническа офанзива Внезапен прилив на мощен боязън или мощен дискомфорт, който доближава пик в границите на минути и през което време се появяват четири или повече от следните признаци.

  • Списъкът е неизменен, като се изключи това, че „ горещи талази “ са изменени на „ чувство за топлота “ и е налице пренареждане на признаците.
Агорафобия Безпокойство по отношение на намирането тук-там или обстановки, от които бягството може да бъде мъчно (или неудобно) или в които може да не е налична помощ при положение на непредвидена или предразположена към обстановката паническа офанзива или сходни на суматоха признаци. Агорафобичните страхове нормално включват присъщи групи от обстановки, които включват да бъдеш самичък отвън дома; да сте в навалица или да стоите в редица; намиране на мост; и пътешестване в рейс, трен или автомобил. Агорафобия Изразен боязън или безпокойствие по отношение на две (или повече) от следните пет обстановки:

  • Използване на публичен превоз
  • Да бъдеш в открити пространства
  • Да бъдеш в затворени пространства (напр. магазини, театри, кина)
  • Стоене на опашка или в навалица
  • Да бъдеш самичък отвън дома.
Агорафобия без анамнеза за паническо разстройство Наличието на агорафобия, обвързвана със боязън от развиване на признаци, сходни на суматоха. Агорафобия Индивидът се опасява или заобикаля тези обстановки заради мисли, от които може да се измъкне мъчно или може да не е налична помощ при положение на развиване на сходни на суматоха признаци или други недееспособни или смущаващи признаци.
Паническо разстройство, с/без агорафобия И двете:

  • Повтарящи се и непредвидени пристъпи на суматоха (вижте по-долу)
  • ≥1 офанзива е последвана от 1 месец или повече от 1 или повече от следните

Постоянна угриженост за спомагателни офанзиви
Притеснение за последствията от офанзивата или следствията от нея
Значителна смяна в държанието, обвързвана с офанзивите

Паническо разстройство Еднаков с DSM-4 критерии
Пристъпите на суматоха не се дължат на директните физиологични резултати на обещано вещество (напр. корист с опиати или лекарства) или общо здравно положение Еднаков с DSM-4 критерии

Таб.1

Безпокойството нормално се демонстрира като терзание, раздразнителност или претоварване. Например, обществена тревога може да възникне, когато сте нервни за показване в обществени обстановки или среди с доста хора. Може да се чувствате изключително обезпокоени и даже да имате физически признаци  като изпотяване или трептене.

Естествено е хората от време на време да са тревожни. Но да бъдете тревожни от самото начало е причина за безпокойствие и може да значи генерализирано обезпокоително разстройство  (GAD).

на DSM-5 за GAD са изпълнени, когато някой има „ прекалено безпокойствие “ по-често в продължение на най-малко 6 месеца. Тези усеща могат да бъдат свързани с редица разнообразни събития или действия (като работа или учебни постижения).

Не би трябвало да живеете в непрекъснато положение на паника и стрес. Ако постоянно изпитвате безпокойствие, значимо е да потърсите помощ. Терапията, корекциите на метода на живот или медикаментите могат да оказват помощ за управление на тревогата.

Други аргументи

Паническото разстройство може да е резултат от сериозна болест или случай, гибел на непосредствен другар, разлъка със фамилията или раждане на бебе, аник офанзивите могат да са свързани с използването на опиати и психотропни лекарства.

Най-често обаче паник офанзивите са неочаквани и даже могат да стартират по време на сън. Някои медицински проблеми или медикаменти, като да вземем за пример използването на антидепресанти във високи дози, могат да причинят под паника офанзиви.

Страховата невроза, която стартира след 40-годишна възраст, допуска меланхолия или друго главно здравно нарушаване.

Паническа офанзива против паническо разстройство

Паническото разстройство постоянно включва пристъпи на суматоха. Но съществуването на паническа офанзива не значи безусловно, че имате паническо разстройство.

При слагане на диагноза паническо разстройство или страхова невроза лекарите ще прегледат количеството и честотата на всички пристъпи на суматоха. Те също по този начин ще вземат поради възприятията ви към тях.

Много хора изпитват припадък на суматоха в някакъв миг от живота си. Но когато имате голям брой под паника офанзиви и живеете в боязън от повторната им поява, това може да значи паническо разстройство.

Лечение

Лечението на паническо разстройство се концентрира върху понижаване или унищожаване на признаците.

Тъй като повода за множеството под паника офанзиви не е ясна, лекуването при всеки случай е самостоятелно, като може да включва психотерапия, когнитивно-поведенческа терапия и медикаменти. Целта на различните способи е да се преборят с тревогата и да провиснал тялото.

Терапията нормално включва когнитивно-поведенческа терапия (CBT). CBT ви учи да променяте мислите и дейностите си, с цел да можете да разберете паническите си офанзиви и да управлявате страха си.

Традиционна медицина

физиотерапията понижава страха от признаците – от време на време това е задоволително, с цел да се в профил нарушаването. Повтарящите се паник офанзиви обаче изискват спомагателни ограничения.

Когнитивно-поведенческата терапия, която подлага пациента на чувство и преодоляване на паник офанзива в предпазено обграждане, е доста потребна. Усещането може да бъде предизвикано от учестено дишане, завъртане на главата и нанагорнище на стълби.

Пациентите се учат да се оправят със обстановката посредством усвояването да вземем за пример на мускулната релаксация и техниките на дишане. Тази терапия оказва помощ на страдащите да осъзнаят, че суматохата не води до трагични случаи, нито до приемането на инфаркт, от който те се опасяват.

Антидепресантите, като да вземем за пример имипрамин, постоянно понижават тревогата, честотата и тежестта на пристъпите.

Анксиолитиците, какъвто е алпразоламът, работят по-бързо от антидепресантите, само че носят риск от пристрастяване.

Спирането на медикаментите постоянно води до рецидив. Те са най-ефективни при съчетаването им с когнитивно-поведенческа терапия.

Алтернативни способи на лекуване

Много различни техники могат да понижат тревогата, която е в основата на паническото разстройство.

  • Ароматерапия. Проучванията са посочили, че етеричното масло от лавандула (Lavandula officinalis) може да облекчи тревогата и напрежението. Носете малко шишенце с вас и капнете няколко капки върху носната си кърпичка при стресови обстановки.
  • Работа над тялото. Техниките цигун и йога могат да отпускат тялото и да понижат тревогата, която пациентите изпитват сред офанзивите от суматоха. Всеки от тези способи може да се усвои и практикува у дома.
  • Билколечение. Много билки работят като релаксанти и транквиланти и по тази причина могат да облекчат безпокойството. Опитайте чай от американски шлемник (Scutellaria lateriflora), валериана (Valeriana officinalis), върбинка и маточина.
  • Хипнотерапия. Хипнозата е ефикасна при доста пациенти с тревога и страхова невроза заради обстоятелството, че самата терапия изцяло отпуска. Тя може да се комбинира с други форми на лекуване, с цел да помогне на пациента да преодолее повода за суматоха.
  • Психосоматично лекуване. Тъй като хипервентилацията (учестеното и незадълбочено дишано) е главен признак на паник офанзивите, практикуването на постепенно и надълбоко дишано може да понижи тежестта и даже честотата на пристъпите. Медитацията и другите извършения за релаксация, като отделянето на 2 минути от всеки час за надълбоко дишане, са доста потребни за усмиряване ритъма на дишането и понижаване на безпокойството.
  • Хранене и диета. Магнезият има успокояващо деяние – приемайте таблетки от 250 мг 2 пъти на ден. Избягвайте алкохола, захарта, кофеина и другите стимуланти.

Рискови фактори за паническо разстройство и страхова невроза

Въпреки че аргументите за паническото разстройство не са ясно разбрани, информацията за положението демонстрира, че някои хора са по-склонни да го развият.

Най-цитираните статистически данни за паническото разстройство идват от  . NCS-R е представително изследване на положенията на психологичното здраве в Съединените щати и включва над 9000 участници.

NCS-R оповестява, че 2,7 % от хората оповестяват, че са имали паническо разстройство през последната година. Състоянието има разпространяване през целия живот от 4,7 %.

NCS-R и други данни, представени по-долу, категоризират участниците съгласно техния пол и пол, избрани при раждането.

Ето какво знаем за рисковите фактори:

  • Според NCS-R дамите са разстройство, в сравнение с мъжете. В NCS-R 3,8% от дамите оповестяват, че са имали страхова невроза или паническо разстройство през последната година, спрямо 1,6% от мъжете.
  • Като цяло демонстрират, че  тревожните разстройства , в това число паническото разстройство, са по-чести при дамите, в сравнение с при мъжете.
  • Паническото разстройство също е по-често при хора на междинна възраст, в сравнение с в други възрастови групи. Симптомите на паническото разстройство постоянно стартират да се появяват сред .

Усложнения

Ако не се лекува, паническото разстройство може да има забележителен резултат върху всекидневието ви и цялостното ви богатство.

Неблагоприятните последствия за здравето от нелекуваното паническо разстройство включват:

  • агорафобия (страх от вървене на разнообразни места и виждане на хора)
  • насърчаване на разстройство, обвързвано с използването на субстанции, с цел да се справите
  • меланхолия
  • суицидна концепция

Пристъпите на суматоха и страхова невроза също могат да повлияят на общественото развиване на децата и младежите. Страхът от припадък на суматоха може да затрудни посещаването на учебно заведение, напускането на дома или поддържането на връзки.

Превенция

Можете да вземете ограничения, с цел да намалите риска от пристъпи и с цел да се научите да се справяте по-добре с тях.

  • Научете се да разпознавате паник офанзивите. Когато усетите първите признаци, знайте, че ще последват и други. Вие сте се оправили при предходните пристъпи на болестта, тъй че евентуално ще ги преодолеете още веднъж.
  • Опитайте постепенно и надълбоко дишане.
  • Не бързайте. Важното е да не очаквате скоростно изцеление. Лечението лишава време и подобрението настава лека-полека.
  • Бъдете великодушни към себе си, хората с паник офанзиви нормално са прекомерно самокритични.

Кога да потърсите доктор?

Ако получите признаци на паническа офанзива за първи път, може да потърсите незабавна здравна помощ.  Може да е мъчно да се разграничат признаците без помощта на медицински експерт.

Ако смятате, че имате паническо разстройство – изолираната паник офанзива е извънредно неприятна, само че не е толкоз рядка и не е животозастрашаваща.

Ако мислите, че имате сърдечен удар, чийто признаци са сходни. Повечето хора с паник офанзива са имали такива в предишното и са били предизвикани от сходни случаи или обстановки.

Гръдната болежка при този проблем нормално е по средата на гръдния панер (болката при сърдечен удар се излъчва към лявата ръка) и е съпроводена от учестено дишане, сърцетуптене и боязън.

Често задавани въпроси

Какви са признаците при страхова невроза?
Честите признаци, свързани с паническа офанзива, включват: интензивен пулс или сърцетуптене зной възприятието, че се задушавате световъртеж, замаяност, гадене изпотяване или настинка.

Може да се появят още сиптоми, като трептене промени в психическото ви положение, като възприятие на дереализация (усещане за нереалност) или деперсонализация (откъсване от себе си) изтръпване или мравучкане в ръцете, краката или лицето гръдна болежка или стягане, както и боязън, че може да умреш.

Как се лекува паническо разстройство?
Паническото разстройство (страхова невроза) нормално се лекува с психотерапия (понякога наричана „ Когнитивно-поведенческата терапия “), лекарства или и двете. Говорете с доктор за най-хубавото лекуване за вас.

Заключение

Паническото разстройство (страхова невроза) постоянно е дълготрайно положение, което може да бъде мъчно за лекуване. Може да имате паническо разстройство, в случай че сте претърпели голям брой пристъпи на суматоха и имате непрекъснат боязън от повторната им поява.

Може да не е допустимо да „ излекувате “ изцяло вашето паническо разстройство, само че лекуването може да помогне. Терапия, в това число CBT, работа за понижаване на стресовите фактори в живота и приемане на медикаменти са евентуални благоприятни условия.

Опитайте се да обърнете внимание на всички признаци на тревога след значимо събитие в живота. Ако сте смутени от нещо, което сте претърпели или на което сте били изложени, обмислете да го обсъдите с вашия примитивен доктор или експерт по психологично здраве.

Страховата невроза може да се лекува и ръководи. Помощта е налична и не сте сами.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР