Страхлив бюджет от страхлив кмет! На 28 март голямата сглобка

...
Страхлив бюджет от страхлив кмет! На 28 март голямата сглобка
Коментари Харесай

Възраждане относно приетия бюджет на София: Страхлив бюджет от страхлив кмет!

Страхлив бюджет от нерешителен кмет! На 28 март огромната сглобка в София си гласоподава бюджета за 2024 година. Шаблонен бюджет, който е главно временен, довършителен и нерешителен. Липсва визията на новия кмет за ръководството на столицата в средносрочен проект, а едно от дребното позитивни неща в бюджета са средствата за цифровизация на администрацията, което може да докара до повече успеваемост в администрацията.

Бюджетът е направен по образец от предходната година без кметът да вниква в детайлите към множеството проблеми в София, а корекциите по функционалности и политика са просто нарастване или понижение на средствата с избран %, вместо на база на подробен разбор на съответни проблеми.

В приходната част са заложени съмнителни практики, свързани с ръководството на общинските парцели, което е продължение на практиките, наложени от ГЕРБ. Останалата част на приходите е копирана от предходни години с нанесени леки корекции, което демонстрира, че новият кмет не възнамерява да прави промени във връзка с по-ефективното събиране на локалните налози и такси, нито ще употребява хипотетичния си бизнес усет, с цел да ръководи капитала на общината по-успешно, с което да усили приходите.

В разходната част се следят няколко притеснителни детайла. Транспортните разноски от 500 милиона лв. са рекордни, а проверка на общинските предприятия и частните концесионери в превоза на София към момента не е направена, тъй че каквито корупционни схеми е имало при предходното ръководство, ще продължат и при настоящето, само че с повече налични средства. Чистотата ще остане на същото равнище, въпреки бюджетът да е 270 милиона лв., тъй като нищо не се е трансформирало и старите компании ще не престават да източват бюджета. София ще продължава да се чисти механично и няма да се влагат значими средства в автоматизация. Единствено инсталацията за отнасяне на едрогабаритен отпадък е позитивна стъпка, само че незадоволителна.

Детските градини са един от фокусите на бюджета, тъй като доста от тях са в развой на строителство или с планова подготвеност. Няма промени в обществените действия и средства ще не престават да изтичат към Неправителствени организации бранша, вместо да се помогне непосредствено на обществените домове.

Сигурността в София очевидно не е приоритет за кмета, тъй като няма основни вложения в тази посока, въпреки да имаме мигрантска рецесия. Културата и спорта наследяват откритите практики от предишното ръководство и няма нищо революционно, а читалищата даже не съществуват за кмета. Децентрализацията на бюджета е симулативна и към момента единствено на думи. Администрацията на регионите е извънредно зле платена (около 1000 лева за София) и ще остане такава съгласно новия
бюджет, което значи стеснен потенциал на районните кметства и неспособност за децентрализация. Гражданските бюджети са просто концепция, до момента в който не се уточнят механизмите за избор на планове.

Селата в Столична община са всеобщо пренебрегнати и подценени в бюджета.
Капиталовата стратегия довършва миналата година и е без изключително доста нови планове, а бюджетът за отчуждаване и изкупуване на парцели ще се окаже непълен и някои планове може да останат необезпечени, а да не приказваме, че за следващата година няма да има нищо квалифицирано като имотно застраховане. Най-големият проблем на финансовата стратегия е неналичието на заложени средства за планиране или различно увеличението на потенциала на общинското дружество за планове, което ще докара до още по-оскъдна финансова стратегия за 2025 година. Следващата година ще се окаже, че нищо не е планувано, проектирано и отчуждено, а финансовата стратегия ще бъде цялостна с поправки и нищо ново за града.

Няма да се строят детски градини, пътища и инфраструктура, тъй като нищо няма да е квалифицирано тази година. Ясно се вижда неналичието на средносрочна визия за развиването на София, което може да докара до на практика нулева година за финансови вложения през 2025 година. Предвид всички изброени проблеми в бюджета: " Възраждане " гласоподава срещу общата рамка на оферти бюджет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР