Страх, любов, удоволствие, радост. Емоциите влияят не само на умствената

...
Страх, любов, удоволствие, радост. Емоциите влияят не само на умствената
Коментари Харесай

Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло

Страх, обич, наслаждение, наслада. Емоциите въздействат освен на умствената активност, само че и оказват въздействие върху организма на индивида. За да схванат по-добре това събитие, финландски откриватели картографирали телесните промени, породени от другите усеща, оповестява БГНЕС.

Когато човек претърпява мощна страст, тялото реагира по разнообразни способи. Ако сме влюбени да вземем за пример, ние постоянно изпитваме възприятие на топлина и чувство за благоденствие. Страхът на собствен ред отключва най-вече чувствителността в региона на корема и гърдите.

Радостта провокира топлота в цялото тяло.

" Емоционалната система изпраща сигнали към тялото, които го приготвят да се оправи с дадена обстановка, споделя Лаури Нуменмаа (Lauri Nummenmaa), която работи в университета Аалто във Финландия. " Ако някой се сблъска с диво животно да вземем за пример, притокът на О2 в мускулите се усилва и сърцето му стартира да бие по-бързо. Това е автоматизирана система, която е основана, без да ни се постанова да мислим за нея, с цел да ни улесни по-лесно да оправим със опасността и бързо да задействаме краката ", споделя Нуменмаа.

Изследователката и нейният екип са се съсредоточили върху тематиката „ Какви усеща оказват въздействие върху тялото ". Тяхното проучване, оповестено в PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), им разрешава да изготвят " прочувствени карти ", които, както подсказва името им, демонстрират резултата на страстите върху телесната температура на индивида.

За да се реализиран тези резултати, създателите изследвали повече от 700 доброволци от Финландия, Норвегия и Тайван, на които са показвали фотоси, водещи до разнообразни страсти. В същото време участниците в опита били помолени да оцветяват диаграма на чувството за стоплянето на области на тялото, както и на чувството за изстиване при избрана страст. След това са разбрали, че всички участници, без значение дали са от Европа или Азия, са посочили много сходни " прочувствени топлинни карти ".

За да завършат, учените събрали всички данни и получили световна карта на температурата на тялото за всяка страст:

Любовта задейства цялото тяло, до момента в който депресията има противоположен резултат и понижава топлината. Гневът провокира локално стопляне на ръцете, а страхът - на гърдите.

Изследователите се надяват техните открития да оказват помощ на лекарите по-добре да диагностицират и лекуват някои поведенчески нарушавания, които засягат страстите.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР