Страдам от рядкото заболяване идиопатична апластична анемия. Лекувам се от

...
Страдам от рядкото заболяване идиопатична апластична анемия. Лекувам се от
Коментари Харесай

Консултация: Как ще ми изпишат лекарството по време на обявеното извънредно положение?

Страдам от рядкото заболяване идиопатична апластична анемия. Лекувам се от 10 години в отделението по хематология. От дълго време съм в ремисия, само че всеки месец се постанова да бъда одобрявана в болничното заведение за 3 дни (с ваучър №7, диагноза D 61.3, клинична пътека №244), с цел да могат да ми изпишат и дадат лекарството сандимун неорал в количество за 30 дни.

Предстои ми следващото постъпване в хематологията през април, с цел да си получа медикаментите. Когато бях там февруари месец тази година, помолих докторите да ми провиснал медикаментите не за един, а най-малко за 2 или 3 месеца. Те ми дадоха отговор, че не е допустимо, защото Здравната каса не разрешавала.

НЗОК вкара облекчения при разпределяне на медикаменти

Поради тази причина и поради тежката епидемиологична обстановка в страната, въпросът ми към вас е следният: заради въведените изключителните ограничения поради ковид, дали е допустимо да ми бъде отпуснато лекарството за по-дълъг от 1 месец интервал (за 2-3 месеца), защото това очевидно зависи от Здравната каса.

За хора като мен, които са с подтиснат имунитет, ходенето ежемесечно в хематологията, чакането от един кабинет в различен, пред лабораторията и така нататък - най-малко през 5 кабинета в първия ден на постъпване и след това по същия метод при изписването на третия ден, до момента в който не си взема лекарството (много контакти).

За мен това очакване от 3 дни, с цел да ми се направи единствено цялостна кръвна картина (без други терапии) и с цел да си получа по този начин жизненонеобходимия ми медикамент сандимун неорал е извънредно рисково в изискванията на пандемия.

Живка Панайотова, гр. Сливен

Как се изписва лекарство по време на оповестеното изключително състояние четете в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР