Стотици в карнавални костюми протестираха по улиците на германския град

...
Стотици в карнавални костюми протестираха по улиците на германския град
Коментари Харесай

Ще имаме ли изкуствено слънце?

Стотици в карнавални костюми стачкуваха по улиците на немския град Бон, където се организира Световна конференция за климата. И до момента в който дипломатите разискват по какъв начин да приложат решенията от Парижкото климатично съглашение, единствено на 65 километра от тях учени оферират свое решение - изкуствено слънце, което може да се трансформира в бъдещето на енергетиката.


Това може и да наподобява на голяма пчелна пита, само че вместо мед, дава водород - детайлът, считан за горивото на бъдещето. 149 ксенонови лампи, каквито нормално се употребяват в кинопрожекторите, са превърнати в най-голямото изкуствено слънце в света. Когато бъде вярно ориентирана, светлината от тях е с активност 10 000 пъти повече от тази на Слънцето, а температурата доближава 3000 градуса по Целзий.
Д-р Кай Вигарт, началник на плана: Съхранението на топлота е в пъти по-евтино от това на електричеството. Веднъж непокътната, топлината не се губи и не зависи от това дали слънцето е залязло. Вярваме, че комбинацията от фотоволтаици и слънчева сила е бъдещето на енергетиката.
Проектът " Сънлайт " е на учените от Германския аерокосмически център и института Юлих, а задачата им е да съумеят по неестествен път да основат задоволително огромно количество слънчева сила, с цел да могат да създават водородно гориво.

За да се снабдят с него, разлагат вода на съставните ѝ елементи - водород и О2. Водородът, въпреки и да е най-разпространеният химически детайл във Вселената, е рядко срещан на планетата Земя.

Той може да се употребява като екологично чисто гориво за самолети и коли. При изгарянето му не се освобождава въглероден диоксид, а навлизането му в енергийната промишленост би било голяма крачка към опазването на околната среда - един от най-сериозните проблеми на XXI век.

Засега изкуственото слънце е единствено план и към момента не се употребява на процедура, само че в случай че това стане един ден - това ще е същинска гражданска война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР