Стотици товарни кораби, пътуващи от Азия за Европа, вече избягват

...
Стотици товарни кораби, пътуващи от Азия за Европа, вече избягват
Коментари Харесай

Как нападенията в Червено море се отразиха на световната търговия

Стотици товарни кораби, пътуващи от Азия за Европа, към този момент заобикалят Червено море и Суецкия канал поради непрекъснатите набези и отвличания от страна на йеменските хути. Международната камара по мореплаване твърди, че тези произшествия са предизвикали обилни разстройства в международната търговия, което води до увеличение на разноските и закъснения, оповестява The Voice of America, представена от Нова телевизия.

Натовареността на пристанището в Барселона е доста нараснала. Именно това е мястото, от което огромни корабни компании към този момент влизат в Средиземно море, да заобиколят Африка и да избегнат вероятно нахлуване от хути в Червено море.

Европейският съвет на спедиторите твърди, че нападенията са нараснали разноските за транспорт, защото превозвачите са наложили обилни надценки за всеки резервоар.

" Откакто корабите бяха пренасочени, започнаха да идват на пристанищата в Западното Средиземноморие с две-три седмици забавяне. В началото това беше главният проблем. Другото ни терзание е, че цените на морския превоз са се нараснали с повече от 100% ", заяви Джоди Торент от пристанището на Барселона.

През първата половина на 2023 година 30% от европейския импорт се пада на Китай и страните от Южна Азия и точно по тази причина удължаването на маршрутите има широкоразпространен резултат.

" Най-големият търговски сътрудник на Европа е Азия, тъй че всичко, което консумираме, отчасти или напълно, минава през Суецкия канал. Затова всички браншове бяха наранени ", изясни Торент.

Поради дефицит на съставни елементи американската компания Tesla разгласи, че стопира производството на огромна част от колите в берлинската си фабрика от 29 януари до 11 февруари. Това може да заплаши направата на 7000 транспортни средства.

Смущенията във веригата за доставки засягат и дребните предприятия, пишат още от Voice of America.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР