Стотици се стекоха днес във фоайето на Сатиричния театър, за

...
Стотици се стекоха днес във фоайето на Сатиричния театър, за
Коментари Харесай

Изпратихме Кралицата на комедията

Стотици се стекоха през днешния ден във фоайето на Сатиричния спектакъл, с цел да се поклонят пред великата Стоянка Мутафова и да я изпратят в последния й път. Поклонението пред Кралицата на българската комедия продължава към този момент над три часа, тя е една от основателките на Сатиричния спектакъл и до последно бе на сцена. Входът на театъра още от сутринта бе обсипан с венци и цветя. Приятели, близки, сътрудници и фенове на неповторимата актриса сведоха глави.
" Стояна беше едно страшилище, събрало в себе си разсъдък, образование, можене в театъра, доста неща. Тя беше една доста умна жена ", бяха думите на сътрудника й Славчо Пеев.

Бившият министър на културата Владимир Пенев я разказа като " последният благородник от нашата тъжна сцена ". Изключителен човек, такава порода хора няма към този момент и не знам дали ще се родят. Тя беше страхотна освен поради силата, която носеше, освен поради духа, който имаше - 97 години, представете си единствено, и до последния миг на сцената, само че и поради тази изключителна просветеност, поради тази нейна изключителна осведоменост, която тя в никакъв случай не натрапи, в никакъв случай не постави пред същинския си гений да подарява наслада и усмивка, добави Пенев.
Директорът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов означи, че би желал Мутафова да бъде образец за всички. Тя с изключение на, че беше доста дейна в специалността, беше и обществено ангажирана и даваше всичко от себе си и в света отвън специалността, сподели Сърменов.
Колегата й и другар Любо Нейков ще я запомни като любящ човек, неповторима във всичко, което прави, едно огромно дете. Аз няма да се разделя с нея – отхвърлям. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на съществено. И тя в никакъв случай не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и неповторим сътрудник, показа още Любо Нейков.

Стоянка ще остане за идните генерации и като артист, който категорично обичаше сцената, и неслучайно, че хората я обичат до ден сегашен и ще я обичат още години наред - има за какво. Тази сила не всеки има, сподели артистът Васил Найденов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР