Стотици съмнителни случаи на зараза са регистрирани в контролираните от

...
Стотици съмнителни случаи на зараза са регистрирани в контролираните от
Коментари Харесай

Една беда никога не идва сама: опасност от холера в Северна Сирия


Стотици съмнителни случаи на болест са регистрирани в следените от Турция региони в Североизточна Сирия. Вече има и смъртни случаи. Експерти се притесняват от нова зараза – този път от холера.

Иракски язиди в бежански лагер в Северна Сирия

Те плачат, крещят, лежат изцяло изтощени на носилките: децата със признаци на холера в градската клиника в Хасака,. Потвърдените от лекарите случаи са 30, само че те се усилват с всеки идващ ден.

Родителите, бабите и дядовците на дребните пациенти бдят загрижени край леглата им. „ Те са тук към този момент от четири дни - с висока температура, повръщане и разстройство ", споделя Ваба Ал-Хамад, майка на две заболели деца. 

Няма лекарства за всички

Особено застрашени са децата и по-възрастните хора: в случай че холерата не бъде лекувана бързо, може да докара до гибел. Медикаментите в клиниката стигат обаче единствено за половината нови пациенти.
Редакцията предлага
„ За страдание не можем да помогнем на всички - единствено на всеки втори ", споделя доктор Шиван Мустафат, в чието поделение единствено за ден са признати осем пациенти, които са сложени на интензивно лекуване. „ Ако интернационалните организации не ни оказват помощ бързо и не се погрижат за това Хасака да има още веднъж задоволително чиста вода, ще се стигне до злополука. "

Идеална почва за холера

Хасака страда от изострен дефицит на вода. е врътнала кранчето на хората в района, както се оплакват те. През 2019-а година турските елементи окупираха една гранична зона в Североизточна Сирия, чието кюрдско самоуправление за е терористична организация, която би трябвало да бъде разрушена.

Сега Турция управлява и водохранилището, от което се доставя районът. Но от него съвсем не идва вода. Говори се, че Турция е отбила и огромни количества вода от реките. Някои са изцяло пресъхнали. Към това се прибавят жегата и сушата.

Затова хората в Хасака постоянно си набавят вода от нечисти кладенци - идеалната почва за. Хигиената на редица места е пагубна. Децата постоянно пият от една и съща чаша. „ Резервоарите постоянно не са чисти, не се почистват и просто не се дезинфекцира ", споделя местен жител.

Бежанският лагер е " бомба със закъснител "

Особено наранени са, прогонени от градовете и селата си от турските елементи. Само в бежанския лагер край Хасака живеят към 15 000 души. Водата е малко и постоянно е нечиста. Заболяванията от холера зачестяват. Хората в лагера се боят, че заболяването ще се популяризира извънредно бързо измежду бежанците.

Възрастен мъж в бежанския лагер " Ал Хол " в Североизточна Сирия

Д-р Долар Фархан, който се грижи за пациентите в лагера, предизвестява: „ Лагерите постоянно са като бомба със закъснител, щом става дума за сходни болести, защото замърсеността тук е огромна. Водата не е чиста, зеленчуците, месото и другите хранителни артикули - също. Край пазара минават коли и пръскат питателните артикули с прахуляк и нечистотия ".

В района към този момент са факт стотици подозрителни болести, има и смъртни случаи. Помощните организации предизвестяват, че в Сирия може да избухне зараза от холера. Тя би било първата от 10 години насам и следващо злополучие за разтърсената от рецесии страна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР