Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния

...
Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния
Коментари Харесай

Конно шоу в Русе по повод Тодоровден

Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния Тодоровден. Празникът, отбелязващ лимита сред зимата и пролетта и още прочут като Конски Великден, стана мотив клубовете в града да отворят необятно вратите си за фенове.

Председателят на „ Кентавър “ – Русе Илиян Искъров показа жребците от клуба и състезателите, които се грижат и упражняват с тях. Публиката се срещна с главните стадии, през които минава образованието в езда, като бяха изпълнени и впечатляващи скокове над трудности.

 Специална стратегия бе готова и от ЕК„ Силвена спорт “. Красимир Искъров показва майсторско водене на кон, а придвижванията на животното подсетиха самобитен танц под звуците на „ Болеро “.

От двата клуба бе проведена игра за публиката, а след атракциите на пясъчния плац посетителите имаха опция да наградят конете с лакомства, да си създадат фотоси и да се качат на тях.

„ Днес е прелестен празник и мотив да почетем тези прелестни животни – конете, другари на индивида от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо - те излъчват успокоение, достойнство и великолепие. Надявам се след тази стратегия от ден на ден фамилии и деца да припознаят ездата като опция на заниманията пред екрана ", обърна се към уредниците и гостите зам.-кметът Магдалина Илиева.

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Според вярванията на този ден Свети Тодор препуска със своя кон по полята, с цел да ревизира порастват ли посевите. Той забива копието си в земята, съблича своите 9 кожуха и отива при Бог, с цел да изпроси пролетта. В националния календар това е Денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е прочут още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР