Стотици милиони левове, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за

...
Стотици милиони левове, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Стотици милиони от парите за Хемус са отишли за луксозни имоти и в сметки в ОАЕ

Стотици милиони левове, отпуснати от държавното управление на Бойко Борисов за градеж на пътища - в тази ситуация за автомагистрала " Хемус ", са били отклонени по сметки на сдружения и персонални сметки. Суми са употребявани за покупка на първокласни жилищни здания, градеж на вилни селища и други типове парцели, а част от парите са били преведени като дивиденти в персонални сметки в Обединените арабски емирства. Това е открило следствието на Министерство на вътрешните работи досега, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Преди ден той самият анонсира, че ще оповести данни от настоящите инспекции по проблема.

Министърът на вътрешните работи не уточни имената на забърканите в схемите юридически и физически лица с претекста, че това е оперативна информация, която се проверява. На въпрос каква част от " оперативната информация " може да се трансформира в действителни доказателства, годни за предстоящ правосъден развой, министърът разгласи - " 99 % ", само че на ход ще е прокуратурата по тематиката ще последват ли обвинявания.

Информацията, която даде вицепремиерът, гласи:

Агенция " Пътна инфраструктура " е превела на държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД към 400 млн. лв. за лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала " Хемус ",за които няма публикуван обстоен организационен проект - само че все пак сумите са отпуснати, уточни Рашков.

От тях 84,5 млн. лева " Автомагистрали " е превела на друго сдружение предплатено - за лот 8 на аутобана. Тази сума е употребена от неназования пътен строител по следния метод: в края на 2020 година е закупен парцел в центъра на София за сума от 27 млн. лева, където, по думите на Рашков, сега вървят дейни строителни действия. В същото време на лот 8 няма активност за „ нито една стотинка “.

Други близо 15 млн. лева отиват в друго сдружение, с които през септември 2020 година се строят жилищни и нежилищни здания. 950 хиляди лева от тези пари се превеждат по персонални сметки на притежателите на съображение " дял ", като част от тях са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства на съображение „ дял “.

„ Схемата при лот 5 е идентична “ - АПИ е превела на държавното сдружение " Автомагистрали " 670 млн. лева, като дава предплатено над 100 млн. лева - без да има даже контракт за строителство. Тези пари са преведени на 5 други сдружения - по 10, 12, 14, 15 млн. лева, като парите са изтеглени на каса.

Дружество, което е получило предплатено над 14 млн. лв., е превело сумата на друга компания, която построява първокласно вилно населено място. По оперативна информация двете сдружения се управляват от едно и също лице, уточни Рашков.

Установено е още, че за единия от лотовете на автомагистралата са преведени предплатено 84 млн. лв. на комерсиално сдружение по подписан контракт за наем на машинизация и доставка на материали.

" Прави усещане, че няма контракт за строителство. Всичко е наеми. Нека си сложим въпроса кой ще поеме на следващия ден гаранция за качество? “, разяснява Бойко Рашков.

Той отхвърли изказванията, че екипът му не се оправя с промените на Министерство на вътрешните работи, като уточни, че „ промени са подхванати, правят се и някои от тях са приключени “, само че изискват време.

Схемата АПИ превежда пари на държавното сдружение " Автомагистрали ", а то на собствен ред подписва контракти за наеми на техника и пазаруване на материали, а не за строителство, стана допустима, с помощта на така наречен ин хаус поръчки. В тези случаи държавна институция разпорежда без търг работа на държавно сдружение. По закон държавната компания би трябвало да има нужния потенциал за осъществяване на всички предоставени й действия и няма право да наема подизпълнители. " Автомагистрали " обаче в никакъв случай не е имала потенциал да строи автомагистрали - което не попречи да получи контракта за градежа на " Хемус ". На процедура по времето на ГЕРБ наредбите на Закона за публичните поръчки се заобикаляха, като държавната компания сключваше рамкови съглашения с огромните строителни компании, които на процедура стават строители. Въпросните контракти обаче не се афишират обществено, а в продължение на години от районното министерство, пътната организация и " Автомагистрали " отказваха да дават информация по тематиката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР