Стотици коли окупираха подстъпите към храмовете и аязмото на Кръстова

...
Стотици коли окупираха подстъпите към храмовете и аязмото на Кръстова
Коментари Харесай

Хиляди чакат изцеление на Кръстова гора

Стотици коли окупираха подстъпите към храмовете и аязмото на Кръстова гора в навечерието на празника нощес. По традиция хората се събират на върха с вяра те и околните им да получат излекуване на телесните си и духовни болежки.

Няма българин, който да не знае за Кръстова гора. Това мистично място в сърцето на Родопите събира в нощта против 14 септември хиляди вярващи, с цел да се помолят за здраве и благополучие, сплотява религия, вяра, очакване и природа. Кръстова гора е мястото, където Господ влиза по отношение на всяка душа.
Според поверието Господ ще се яви в съня на всеки същински набожен и ще му уточни пътя към разрешаване на проблемите му. Хора, докоснали се до магията на Кръстова гора на Кръстовден, споделят по какъв начин пред тях се е появил целият Ерусалим, блестящ измежду звездите. Други описват, че над храма през нощта висял голям светещ кръст. Всеки от гости отнася по едно от хилядите пръснати камъчета с изрисувани на тях разпятия със себе си. Мястото е заредено с толкоз позитивна сила, че десетки са чудесата с нелечимо заболели, само че оздравели на този ден хора. Казват, че който е бил тук три пъти, става хаджия.

Много митове се описват за това мистично място. Повечето от тях са свързани с кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. В най-трудните времена на османско господство, когато вярата на българина е била подложена на тежки тествания, хората са разказвали за трима монаси, които скрили кръста в една от околните пещери, преди манастирът „ Света Троица “, където се е намирал до тогава, да бъде опустошен.

Друга легенда за същия интервал споделя за султан, женен за българка. Тя пазела в султанския замък парченце от Христовия кръст, която била фамилна светиня. Един ден там пристигнали български майстори и вместо да заплати с жълтици, султанската жена им дала кръста. Те на собствен ред го занесли на монасите от Кръстова гора.

Говори се, че при започване на 90-те години на предишния век трима братя отмъкнали сребърното разпятие от Кръстова гора. Двама от тях умряли седмици по късно, а третият от смут върнал реликвата. 33-килограмовият кръст е подложен на върха през далечната 1936 година, като е направен по поръчка персонално от цар Борис III.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР