Стотици хора се трупат на летището край опустошения от цунами

...
Стотици хора се трупат на летището край опустошения от цунами
Коментари Харесай

Не сме пили вода от вчера, имаме само дрехите на гърбовете си: майка и децата ѝ вървяха 10 часа, за да избягат от Палу

Стотици хора се натрупат на летището край разрушения от цунами индонезийски град Палу с вярата да избягат от глада, жажадата, мрака, руините и мъртвите тела, по улиците. В това време спасителите откриват нови и нови тела - през днешния ден доказаният брой на жертвите доближи 1 347, при 844 обявен последно преди дни.
 След земетресенията и цунамито в Индонезия се задава филантропична рецесия (видео)  Броят на жертвите при земетресенията и вълните цунами в Индонезия надвиши 400  Цунами удари индонезийски градове след две мощни трусове (видео)
Мощното земетресение (7.5 по Рихтер) край централния остров Сулавеси и последвалата 6-метрова вълна цунами погълнаха крайбрежния Палу предишния петък. Оцелелите му поданици към момента нямат течаща вода и ток. Напрежението и потребностите се усилват от ден на ден и повече. Полицаи пазят магазините от разграбване. Вече им се е наложило да стреля със сълзотворен газ против хора, пробвали да ограбят магазин.

В града стартират да влизат филантропични конвои, ескортирани от служители на реда и военни.

На фона на злополуката в Индонезия, на същия остров Сулавеси през днешния ден изригна вулкан Сопутан. Засега управляващите не виждат това опасност за избавителната интервенция - вулканът се намира на към 1000 км от Палу.

Бедстващите хора изминават десетки километри пешком, с цел да стигнат до летището на Палу с вярата, че ще ги качат на аероплан и ще ги изведат от мъртвия град. За тях вече няма значение къде ще отидат. В понеделник 3000 до 5000 души се струпаха на летището, надявайки се да съумеят да се качат на някой от излитащите военни самолети.

" Бих взел аероплан за където и да е. Чакам от два дни. Не съм ял, съвсем не съм пил вода ", споделя 44-годишен мъж пред Ройтерс.

" Нямахме чиста вода, нито храна. Всичко, което имахме, бяха облеклата на гърба ни ", споделя Васлия, която тръгнала да търси помощ. Тя и младото ѝ семейство вървели повече от 10 часа през планините, с цел да стигнат до летището от разрушеното ѝ село. Децата ѝ не са пили вода от през вчерашния ден. Тя чула, че военни излитат от летището и се включила към хилядите, които чакат там.

Всички желаят да се махнат. Но множеството не могат и би трябвало да устоят още един ден без ток и с малко вода. На площада в Палу хората се редят на дълги опашки и търпеливо чакат да получат бутилка вода. А за част от тези, които чакаха на летището, бе проведено извеждането им от родния им град - в този момент злокобно място - с фериботи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР