Стотици хиляди хора умират от грип всяка година в световен

...
Стотици хиляди хора умират от грип всяка година в световен
Коментари Харесай

Колко хора умират от грип по света

Стотици хиляди хора умират от грип всяка година в международен мащаб. По време на огромните пандемии смъртността е била доста по-висока, написа

Но рискът да се почине от грип понижава сензитивно през годините - поради усъвършенстване на санитарните условия, опазването на здравето и въвеждането на имунизации.

Хората, родени през 1940 година, имат една трета от риска да умрат от грип, който са имали родените през 1900 година - даже когато стигнат до една и също възраст. Тенденцията за спад на заплахата продължава. Така за родените през 1980 година рискът е на половина на този, който е за пристигналите на бял свят прз 1940 година

Въпреки тази окуражаваща наклонност грипът остава тежест по света поради застаряващото население и неналичието на качествено опазване на здравето и санитарни условия към момента в доста страни по света.

Колко души умират от сезонния грип годишно?

Това е значим въпрос, само че отговорът му е много сложен. Грипът е добре проучена болест, само че все пак не е елементарно да се поддържа точна статистика. Една от аргументите е ясна за всички - признаците са сходни с тези при други вирусни инфекции като респираторния синцитиален вирус и риновируса. В доста страни единствено една част от пациентите с грипоподобни признаци се тестват. Така че статистиката пропуща някои, а в значително страни и огромна част, от случаите.

Друг проблем е, че грипът може да аргументи гибел по редица индиректни способи. Може да докара до смърт след респираторни затруднения като пневмония, само че и сърдечно-съдови затруднения - инфаркт или инсулт, или други съществени инфекции. Това е изключително правилно за възрастните хора и за тези, които имат хронични болести. 

За да се преоделят тези спънки откривателите правят оценка тежестта на грипа с други способи. Могат да видят какъв е броят на изключителната смъртност по време на грипни епидемии и с следене на данните за умрелите да изведат колко от смъртните случаи са настъпили от грип.

Годишната смъртност, породена от сезонния грип, беше оценена в Global Pandemic Mortality Project II, като са използвани данни сред 2002 и 2011 година Те демонстрират, че в този интервал всяка година по света са умирали сред 294 хиляди и 518 хиляди души.

Това са оценките в случаите на хора с респираторни проблеми. Т.е. тук не са включени смъртните случаи, породени от кардиоваскуларни затруднения след заразяване с грип.

На картата е показано съотношението на умряли на 100 000 души за този интервал при хора над 65 г. В Европа това 30,8 на 100 000 годишно в тази възрастова група. В страните с ниски приходи тези оценки на смъртността са много по-несигурни поради по-оскъдните данни, само че се счита, че грипът е доста по-смъртоносен в страни от Южна Америка, Африка и Южна Азия в сравнение с в Европа и Северна Америка. Примерно Индонезия има над два пъти по-голяма смъртност спрямо Канада. Възрастта е значим рисков фактор. Малките деца и старите хора наподобява, че са по-застрашени да починат от голям брой респираторни заболявания, включително и грип, спрямо младите пълнолетни. Например 60-годишен човек е с десет пъти по-голям риск да почине от грип спрямо хората на 20 години.



Застрашеността от гибел от грип зависи също и от други фактори като качеството на здравната система, съответния вариант на вируса и дали човек е имунизиран.

Някои грипни сезони са доста по-тежки. Това се случва нормално, когато се появяват нови варианти, които предизвикват пандемиите. С течение на времето инфлуенца вирусите, които цирулират в популацията, мутират през развой, наименуван антигенен дрифт. Когато има внезапни и огромни промени, приказваме за антигенен шифт. При този антигенен шифт се стига до пандемиите.

Така да вземем за пример испанският грип се появява след съчетание на човешка инфлуенца и  животинска, като по този начин се образува нов H1N1 вирус. Според скорошни оценки към 17,4 млн. души умират по света сред 1918 и 1920 година от испански грип.

Данните демонстрират, че рискът някой да почине от инфлуенца на дадена възраст непрестанно понижава през годините. Но защото популацията по света се усилва и също така от ден на ден застарява общият брой на смъртните случаи остава релативно постоянен
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР