Стотици фосили на първично морско създание с наподобяващи гребло "щипци"

...
Стотици фосили на първично морско създание с наподобяващи гребло "щипци"
Коментари Харесай

Откриха създание с глава като кораб от Междузвезни войни в Канада

Стотици фосили на първично морско творение с наподобяващи весло "щипци " и глава, която припомня за фамозния галактически транспортен съд "Хилядолетния сокол " от "Междузвездни войни ", са открити в Канада, съобщи Ройтерс.

Находката може да даде изобилна информация за важен див звяр от основен интервал в еволюцията на живота на Земята.

Учени от Кралския музей Онтарио в Торонто и университета на Торонто оповестяват, че античното хищно творение, наречено Cambroraster falcatus, е отдалечен сродник на днешните членестоноги - разнообразна група от животни, включваща инсекти, паяци и морски раци. Първичните хищници са живели по време на интервала камбрий преди 506 милиона години, когато всички представители на животинското царство са обитавали океаните.



"Повечето животни през камбрийския интервал са били дребни - дължината им нормално не е надвишавала няколко сантиметра. За съпоставяне - Cambroraster falcatus е бил колос, достигащ до 30 сантиметра ", споделя палеонтологът и началник на изследователския екип Джо Мойсюк.

Фосилите на античния див звяр са открити в Националния парк Кутенаи в канадската част на Скалистите планини. Учените са се натъкнали на находката в скална групировка, където и преди са намирани огромен брой вкаменелости на камбрийски животни. Периодът камбрий е считан за време на еволюционни опити, когато на Земята за първи път са се появили съвсем всички по-големи групи животни, измежду които не са липсвали и извънредно странни създания.

Хищният Cambroraster falcatus, чиято огромна глава е напомнила на учените за "Хилядолетния сокол " от "Междузвездни войни ", е обитавал океанското дъно и се е хранил с организми, заровени в тинята. Древното творение е принадлежало към същата група, към която е спадал висшият див звяр по това време - Аномалокарис, достигащ на дължина до един метър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР