Стотици автомобили се насочват към Армения от Нагорни Карабах след

...
Стотици автомобили се насочват към Армения от Нагорни Карабах след
Коментари Харесай

Над 13 хиляди арменци вече са напуснали Нагорни Карабах

Стотици коли се насочват към Армения от Нагорни Карабах след светкавичната атака на Азербайджан против сепаратисткия анклав, заяви Агенция Франс Прес.

Потокът от транспортни средства е непрестанен, като фамилиите са натрупали небрежно движимостите си върху колите и стопират единствено за няколко секунди на последния азербайджански контролно-пропускателен пункт, преди да влязат в Армения по по този начин наречения Лачински кулоар.

Досега на 13 хиляди арменци са били изселени от региона на Нагорни Карабах, които са се насочили към границите на родината, базирайки се на боязън от етническо пречистване, откакто Азербайджан си възвърна контрола над сепаратисткия район преди седмица, съобщи Агенция Франс Прес.

Цифрите са оповестени от самата арменска страна, която счита, че ще одобри към 120 000 бежанци от Карабах в границите си, откакто не е подписано спокойно съглашение от тях в изискванията на несполучливи договаряния.

Азербайджан си върна региона, населяван от към 120 000 етнически арменци по-рано тази седмица, и съобщи, че желае да ги интегрира като „ равноправни жители “.

Но Армения предизвести, че може да бъде изправена пред етническо пречистване.

Самото арменско държавно управление разгласи, че множеството от 120 000 ще имат държавно жилище.

Арменските сепаратистки сили в територията се съгласиха да се разоръжат предходната сряда след светкавична военна атака от Азербайджан.

Армения споделя, че ще помогне на всеки, който напусне Нагорни Карабах, само че неведнъж е подчертавала, че всеобщото изселване ще бъде по виновност на азербайджанските управляващи.

В телевизионно послание в неделя арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че мнозина в анклава ще „ виждат експулсирането като единствен излаз “, в случай че Азербайджан не обезпечи „ действителни условия на живот “ и „ ефикасни механизми за отбрана против етническо пречистване “.

Той повтори, че държавното управление му е готово „ да посрещне нашите братя и сестри с обич “.

Но Давид Бабаян, консултант на етническия арменски водач на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян, сподели пред Ройтерс, че чака съвсем всички да изоставен.

Неговият народ " не желае да живее като част от Азербайджан - 99,9% избират да изоставен нашите исторически земи ", съобщи той.

„ Съдбата на нашия безпаричен народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят “, добави Бабаян.

„ Онези, които са виновни за нашата орис, един ден ще би трябвало да дават отговор пред Бог за греховете си “, заключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР