Стопанската история е като огледало на автомобил за обратно виждане

...
Стопанската история е като огледало на автомобил за обратно виждане
Коментари Харесай

Имотите в София поскъпват с 300% преди 80 години: какви са приликите със сегашната ситуация?

Стопанската история е като огледало на автомобил за назад виждане - значимо е да поглеждаш към него, с цел да не катастрофираш. Водени от този претекст, Money.bg сътвори първия подкаст за стопанска история на български език - " Пари през вековете ". В него на понятен език и по занимателен метод ще описваме любопитни детайлности от стопанското минало.

Водещи на подкаста са проф. Пенчо Пенчев - началник на катедра " Политическа спестовност " в УНСС и единствен професор по стопанска история в България, и Георги Минев - лекар по икономическа публицистика, учител в катедра " Медии и публични връзки " в УНСС и основен редактор на медийните артикули под марката Money.bg. В бъдещите епизоди в него ще намерят място и други готови специалисти за съответните тематики.

Първият епизод на подкаста е озаглавен " Война, неутралитет, инфлация: опитът от 1939 година " и споделя за стопанските прилики в неутралната година преди влизането на България във Втората международна война и актуалната обстановка, в която страната е неутрална, само че стопанската система й страда от непосредствен боен спор. Подкастът може да бъде открит във всички водещи платформи -,,.

Годината е 1939. България се оказва в клопката на почнал прилежащ боен спор - Втората международна война и макар определения първичен неутралитет, стопанската система на страната стартира да изпитва резултатите на близката война. Дали има стопански паралели със сегашната обстановка и напрежението в Украйна? Абсолютно.

Инфлацията - право нагоре с двуцифрени темпове

" Само 7 месеца след началото на Втората международна война цените в България нарастват приблизително с сред 25% и 30% ", изяснява проф. Пенчо Пенчев. Днес инфлацията още не е достигнала тези нива, само че съгласно отзиви на някои икономисти - като доцент Красен Станчев, тя ще скочи до 20%.

Условията са налице както преди 83 години - " Когато избухва ВСВ, се ускорява търсенето на избрани типове артикули - жито, тютюн, първични материали като рудата и доста други. Воюващите страни имат действителна потребност, а неутралните се презапасяват. Същевременно обаче редица транспортни връзки са нарушени, което в допълнение затруднява снабдяването ", споделя проф. Пенчев. Звучи ли ви познато?

Високата инфлация води след себе си и до огромно повишаване на златото - над 10 пъти усилва цената си благородния метал за единствено няколко месеца.
 Снимка 572692
Имотите - фрапантно повишаване по позната формула

Любовта на българите към парцелите и търсенето на избавление от инфлацията прави по този начин, че за късия интервал от 1939 до 1941 година цените да се усилят с сред 200 и 300 % - най-бързо нарастват тристайните жилища, а най-бавно четиристайните. В началото на войната цената на двустайно жилище в София варира сред 120 и 160 хиляди лв., с цел да доближи 400-500 хиляди по-късно.

За да се убедите какъв брой доста наподобява пазарната обстановка на сегашната, ще дадем още няколко детайла: поради войната става все по-трудно снабдяването с значими запаси за строителството като желязо, а строителите стартират да скапват контракти в очакване на по-високи цени. Също по този начин цената на труда нараства, което в допълнение оказва напън на крайните цени.

Разбира се, мащабът на пазара тогава е изцяло друг - строят се по 140 нови кооперативни здания в столицата годишно. Но всеки самичък може да си направи изводите за паралелите със сегашната обстановка.

Тази и още забавна информация - ще чуете в първия брой на " Пари през вековете ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР