Столтенберг мотивира приемането на плановете като необходимост от подсилване на

...
Столтенберг мотивира приемането на плановете като необходимост от подсилване на
Коментари Харесай

НАТО приема три нови регионални планове за защита на срещата във Вилнюс

Столтенберг стимулира приемането на проектите като нужда от укрепване на защитата и възпирането на Пакта, като те ще бъдат ориентирани против двете най-големи провокации за НАТО - Русия и тероризма.

" Единият проект ще е за Севера, Атлантика и европейска Арктика .

Другият ще е за центъра, като ще обгръща Балтийския район и Централна Европа .

Южният проект е ориентиран към Средиземно и Черно море . За осъществяването на тези проекти, НАТО ще разположи 300 хиляди военни във висока степен на подготвеност, включително и забележителна въздушна и морска бойна техника ".

Също на срещата във Вилнюс, на която ще участва президентът Володимир Зеленски, Алиансът ще одобри пакет от 3 детайла, с който да приближи Украйна към НАТО.

" Първо ще договорим многогодишна стратегия за помощ, която да подсигурява цялостна съгласуемост сред украинските военни сили и НАТО. Второ, ще подобрим политическите ни връзки, като създадем Съвет НАТО-Украйна. И трето, чакам съдружниците да препотвърдят позицията си, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят към това по какъв начин да я приближат към тази цел ", сподели Столтенберг.

По отношение на участието на Швеция в Алианса, на което се опълчва Турция, Столтенберг сподели, че към момента има проблеми, които би трябвало да се преодолеят. По тази причина, той ще организира среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера на Швеция Улф Кристершон в понеделник във Вилнюс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР