Столичното 128 СУ изпрати първата си паралелка, която е специализирала

...
Столичното 128 СУ изпрати първата си паралелка, която е специализирала
Коментари Харесай

Първият випуск на специалността Сигурност на информацията завършва средното си образование



Столичното 128 СУ изпрати първата си паралелка, която е специализирала " Сигурност на информацията “. Защо едно учебно заведение е решило, че е добре децата да учат това?
Кибератаки, сигурност в интернет, битка с киберпрестъпността и педофилията в мрежата – всичко това дебне в дълбините на интернет пространството, поради това през 2013 година управлението на 128 СУ взема решение, че сходни паралелки би трябвало да има.

Директорът Юлиан Плачков описа:

" Тази компетентност е доста атрактивна, тъй като младите си схващат от компютри, още преди да влязат в учебно заведение. Освен това е директно обвързвана с една от главните цели на нашето развиване – киберсигурността. България в последните години се утвърди като един от водещите фактори в тази сфера. При подготовката на образователните проекти ни помогнаха сътрудници от Международната академия за киберразследвания и ГДБОБ. Още през първата година имаше огромен интерес, дори две деца, които не са от София, се записаха при нас ".

Абсолютно е несъмнено, че висшето обучение има подготвеност да поеме тези класове от междинния курс. Това съобщи в изявление за преадването " Нещо повече " по стратегия " Хоризонт " доцент Цвета Маркова, началник на катедрата " Сигурност " във ВТУ " Св.св. Кирил и Методий ":  Цвета Маркова

" Има такива паралелки с изключение на в София, в Шумен и във Велико Търново, тъй че явно шефовете и управлението на тези учебни заведения са били в задоволителна степен наясно за бъдещото софтуерно развиване. Има голяма ниша за фрагменти с сходна подготовка и колкото по-бързо си дадем сметка за това и осигурим както нужните степени от висшето обучение като бакалавърска и магистърска, по този начин и реализация в обществената сфера и в частния бранш, толкоз по-бързо бихме могли да наваксаме ненапълно закъснението в този бранш ".

Новият правилник за отбрана на персоналните данни е израз на тази нужна смяна в съзнанието за сигурност на информацията, сподели още доцент Маркова:

" Колкото регламентът е адресиран към админите, в не по-малка степен е адресиран и към самите лица, чиито данни обработват админите. Регламентът е насочен и към контрола, който всяко физическо лице, което дава или разгласява данните в мрежата, би трябвало да реализира самичък за себе си, тъй като битува към момента някаква инфантилност във връзка с използването на общественото пространство за издание на персонални данни. Съгласно новия правилник персонални данни са с изключение на три имена, ЕГН, персонална карта, адрес, по този начин също и имейл адрес, IP адрес, всякаква информация, обвързвана с лицето – ДНК информация, пръстови отпечатъци, всички способи, по които едно лице може да бъде разпознато ".
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР