Симеоновският кабинков лифт на Витоша спира окончателно и повече няма

...
Симеоновският кабинков лифт на Витоша спира окончателно и повече няма
Коментари Харесай

Симеоновският лифт отива в историята: Съоръжението окончателно спира работа

Симеоновският кабинков въжен превоз на Витоша стопира дефинитивно и повече няма да бъде ремонтиран. Това на своята фейсбук страницата водачът на „ Спаси София “ Борис Бонев. Така последният работещ въжен превоз от София до високите елементи на Витоша отива в историята. Преди това същата орис сполетя и Княжевския и Драгалевския въжен превоз.

За затварянето на издигнатия през 1983 година Симеоновски въжен превоз е съобщила италианската компания „ ТехноАлпин “, която има българския притежател на оборудването „ Витоша ски “. Въжената линия до хижа „ Алеко “ е развалена от края на октомври предходната годината. По думите на управлението на лифта се е налагало оборудването да спре работа поради щета в един от моторите, чиято корекция отнемала много време поради сериозната обезценка през годините.

През януари изпълнителният шеф на „ Витоша ски “ Ян Калчев съобщи пред БНР, че ремонтът на мотора е пред край, като следва да бъде инсталиран още веднъж. Той обаче предизвести, че следвал дълъг интервал на синхронизиране с другия мотор на лифта.

Причината, посочена от мениджмънта, за окончателното затваряне на лифта, е неналичието на аварийни елементи.
Симеоновският въжен превоз работи от началото на 1980-те години. Съоръжението беше общинска благосъстоятелност до 2007 година, когато тогавашният кмет на столицата Бойко Борисов го продаде дружно с останалите въжени линии на Витоша – Драгалевския и Княжевския, на компанията „ Витоша ски “. Сега нито един от трите не работи и достъпът до планината е единствено с рейсове и коли, показва Бонев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР