Последният работещ лифт от София до високите части на Витоша

...
Последният работещ лифт от София до високите части на Витоша
Коментари Харесай

Симеоновският лифт спира завинаги

Последният работещ въжен превоз от София до високите елементи на Витоша - Симеоновският, повече няма да работи. Съоръжението е спряно от предходната година и в никакъв случай няма да бъде пуснато още веднъж. Вместо това ще бъде квалифициран план за подмяната му. Опитът досега обаче демонстрира, че в случай че изобщо се случи, реализирането на такава концепция може да отнеме години.
 
За окончателното прекъсване на Симеоновския въжен превоз разгласи основаната в Италия компания " ТехноАлпин ", притежател на сдружението " Витоша ски ", което има оборудванията на Витоша. " ТехноАлпин " твърди, че причината е неналичието на части за поддръжката на кабинковия въжен превоз, който качваше туристите от софийския кв. " Сименово " до Алеко.

Така алтернатива на екологичния въжен превоз остават общинските автобусни линии до Витоша и колите, които постоянно задръстват пътищата в планината през зимата, когато хората се качват да карат ски. Другият метод за достъп до Витоша е пешком.

Мълчание от общината и " Витоша ски "

До момента мениджмънтът на " Витоша ски " в България обясняваше, че лифтът е спрян, защото един от моторите му изгорен. Поправката отнемала време поради сериозната възраст на оборудването. Последно през януари изпълнителният шеф на " Витоша ски " Ян Калчев изясни пред БНР, че ремонтът на мотора е пред край, той ще бъде инсталиран още веднъж, само че следвал дълъг интервал на синхронизиране с другия мотор на лифта.

Калчев не се ангажира със период за стартирането на оборудването, само че и не сподели, че то в действителност повече няма да работи.

Официална информация по въпроса липсва и на уеб страницата на " Витоша ски ". Там е написано единствено, че сега нито едно оборудване не работи поради профилактика, а нова информация ще има при започване на юни. Служителите, отговарящи на телефона на долната станция на лифта, пък споделят, че кабинката ще е отвън строя най-малко до идната зима.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР