Столичният общински съветник Борис Бонев внесе предложение за изменения в

...
Столичният общински съветник Борис Бонев внесе предложение за изменения в
Коментари Харесай

Премахване на изоставени коли за 3 вместо 2 години предлага общински съветник

Столичният общински консултант Борис Бонев внесе предложение за промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства, адресиращ сериозния проблем с множеството изоставени коли в града. В него той предлага да бъдат доста съкратени дългите и усложнени процедури за унищожаване на изоставените коли от улиците, което освен би подобрило градската среда, ами и ще освободи забележителен брой паркоместа. Предложението е импортирано в Министерството на околната среда и водите, Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи.

Едно от оферти та на общинския консултант е да се понижи фрапантно срокът от приключване на последния годишен механически обзор, след който съответното МПС се смята за излязло от приложимост – от 2 години на 3 месеца. „ Изискването за приключване на две години от валидността на последния механически обзор е прекомерно дълъг.

Освен това, то не подхожда с наредбите на Закона за придвижването по пътищата, защото неналичието на годишен механически обзор предпоставя и неспособност за подписване на наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “. Затова едно моторно транспортно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от приложимост от момента, в който то не е минало сполучливо годишен механически обзор. “ – разясни Борис Бонев.

По данни на Столична дирекция на вътрешните работи, за последните 14 години броят на записаните коли в София е повишен с 52%. Въпреки това, този растеж не е придружен нито с уголемение на градските територии, нито със строителството на паркинги или инфраструктура с потенциал, който да поеме мащабите на това нарастване. Проблемът с паркирането от дълго време не е единствено в центъра на града, той е осезателен и по кварталите. По думите на Бонев, една от аргументите за това е фактът, че коли, които явно от дълго време са излезли от приложимост, заемат забележителен брой места.

В предлагането си до способените министерства, самостоятелният общински консултант предлага и редуциране на периода за предупреждение за унищожаване на коли, излезли от приложимост – от 3 месеца на 1 месец. „ Смятам, че намаляването на този период ще усъвършенства в допълнение процеса по унищожаване то на тези коли от улиците и ще бъде стъпка към решаването на сериозния проблем с паркирането в кварталите. “ – описа Борис Бонев от Спаси София.

„ Въпреки неведнъж декларираните планове на Столичната община за справяне с проблемите с паркирането в кварталите на София , напълно предстоящо не се подхващат никакви дейности или усъвършенствания в тази тенденция. Затова, ние от Спаси София взехме решение да запретнем ръкави и от няколко месеца работихме по това предложение. Вярваме, че със съкращаването на тези периоди ще бъде направена една дребна, само че доста значима стъпка в вярната тенденция.

Изпратих и публично писмо до кмета на Столичната община, госпожа Йорданка Фандъкова, с което желая да поддържа направените оферти. Като заместник-председател на ръководещата виновните министерства партия тя би могла интензивно да взе участие в този развой и да застане зад тези оферти , които ще доведат до осезаеми усъвършенствания на градската среда. Надявам се, че госпожа Фандъкова няма още веднъж да резервира безмълвие и да абдикира от решаването на тежките проблеми на София , както се случва през последната година. “ – добави Борис Бонев.

Спаси София упорства за незабавното решение на този от дълго време наболял проблем като предлага съответни ограничения и стъпки. Оттук нататък решението и дейностите са отговорност на способените институции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР