Столичният общински съвет поиска премахване на Паметника на Съветската армия

...
Столичният общински съвет поиска премахване на Паметника на Съветската армия
Коментари Харесай

СОС поиска правителството да премести Паметника на Съветската армия, но то не бърза

Столичният общински съвет изиска унищожаване на Паметника на Съветската войска от центъра на София. Монументът обаче ще бъде изместен, единствено в случай че страната реши да предприеме дейности, защото той е държавна благосъстоятелност. Решението на СОС бе взето след близо 2-часови диспути, само че и митинги в отбрана на монумента от сутринта. Стигна се до напрежение, а постройката на „ Московска 33 “ бе замеряна с яйца.

Решението бе взето с 41 гласа „ за “, 13 – „ срещу “ и 1 – „ въздържал се “. За премахването на паметника гласоподаваха ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, „ Демократична България “, които са съвносители и на плана за решение. Подкрепиха ги „ Патриоти за София “ и самостоятелните Борис Бонев и Методи Лалов. Против гласоподаваха Българска социалистическа партия, а въздържал се бе Димитър Антов от „ Патриоти за София “, съгласно който паметникът би трябвало да остане, с цел да припомня за срама от комунистическия режим.

По силата на гласуваното решение общинските съветници разпореждат на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната преместването на паметника от центъра на София в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или различен подобаващ терен, само че отвън централната градска част.

Областният шеф пък ще би трябвало да предприеме всички нужни в действителност и правни дейности за осъществяване на решението. Според общинските съветници от Българска социалистическа партия обаче това е незаконосъобразно, защото само Министерският съвет има пълномощия да подрежда на регионалния шеф.

Следващата точка от решението гласи, че СОС разпорежда на основния проектант на София да провежда конкурс за изменение на настоящия проект за регулация и план на обстоен паркоустройствен проект, с цел да се реши по какъв начин ще бъде обособено мястото в Княжеската градина след премахването на паметника.

Последната точка гласи, че на мястото на монумента ще бъде сложена табела, на която ще бъде указано, че Паметникът на Съветската войска символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Разходите се поемат от сметката на общинския бюджет.
Дебатите
Комунизъм, Българска комунистическа партия, кафява чума, алена чума, замяна на историята, атлантически еничари – това бяха единствено част от определенията, които се чуха по време на разискването на решението.

Независимият Методи Лалов упрекна ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, че 3 години са попречили гледането на плана на „ Демократична България “, само че през последните дни са се включили към решението, защото по този начин им е било заповядано от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Милка Христова от Българска социалистическа партия съобщи, че общинският съвет не може да се разпорежда с паметника, защото той е държавна благосъстоятелност. По-рано денем пък министър председателят Гълъб Донев прикани решението за унищожаване да се вземе след изборите. Това най-вероятно значи, че макар гласуването в СОС, властта няма да се заеме с премахването незабавно.

Антон Койчев от ГЕРБ съобщи, че монументът няма да бъде опустошен, а единствено изместен. От Българска социалистическа партия обаче обявиха, че паметникът е прикован към земята и се води градеж, тъй че няма по какъв начин да не бъде развален и опустошен, в случай че бъде изместен.

Олицетворява любовта и поддръжката на два приятелски народа “, съобщи Диана Тонева от Българска социалистическа партия.

Карлос Контрера от „ Патриоти за София “ разяснява, че историята се чете изборно и че

няма значение дали ботуша идва от Изток или Запад, той си е все ботуш и мачка “.

Той направи предложение на мястото на паметника да се построи мемориал на основателите на българската страна. Предложението не бе признато след това при гласоподаване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР