Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Недопустими са заплахите за спиране на природния газ към София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев с изключителна конференция за положението на „ Топлофикация София “.

Кметът Йорданка Фандъкова дефинира като " неприемливи и невиждани " изявленията на " Булгаргаз " и КЕВР за прекъсването на газоподаването за " Топлофикация София " от първи септември.

Припомняме, че ден по-рано КЕВР разгласи, че стартира изключителна инспекция поради задълженията на „ Топлофикация София “. Проверката е назначена след получено писмо на „ Булгаргаз “ ЕАД за просрочените отговорности на топлофикационното сдружение по контракт за доставка на природен газ, които към 18 юли 2022 година са в размер на 328 228 561 лева, оповестиха от регулатора. Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20 август 2022 година „ Булгаргаз “ има намерение да приключи от 1 септември 2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти, се споделя още в писмото.

Малко по-късно стана ясно, че съдът е оповестил за противоконституционен избора на ръководителя на комисията Станислав Тодоров.

Вчера ръководителят на КЕВР разгласи, че е склонен да спре газоподаването от 1 септември, с претекст, че би трябвало тези количества газ да се нагнетят в газовото вместилище " Чирен ", с цел да може България да посрещне зимата с газ от хранилището. " Това е искрено самопризнание, че няма достъчно контрактувани количества газ ", категоричена бе Фандъкова. По думите ѝ това решение е самопризнание за неуспех и безнаказаност.

Фандъкова бе безапелационна: " Заплахи за прекъсване на природния газ към София не мога да приема и софиянци няма да одобряват това. Ясно е, че има проблем с обезпечаването на газ за страната и би трябвало да се търсят решения в тази тенденция. Но считам, че е неприемливо по този метод да се плашат хората, " заяви Дарик.

Проблемът е, че няма газ, а не в отговорностите на " Топлофикация София ". Това сподели от своя страна ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му има решение от КЕВР, с което се признава, че страната дължи на сдружението 332 млн.лв. " Някой би трябвало да каже, че царят е гол. Подходът, който ни тормози - " Има Топлофикация - има проблем, няма Топлофикация - няма проблем " просто не е съществено ", безапелационен беше Георгиев.

На въпрос какъв е рискът София да остане без топлоподаване от септември, Фандъкова отговори, че е значимо да се знае какви са обезпечените количества природен газ. " Ако няма газ, знаете какви са другите възможности. Те са краткосрочни решения /използване на мазут/ и са неприемливи за околната среда и въздуха ". Като спешна мярка е допустимо и да бъде понижена температурата на топлата вода и на топлоподаването, само че още веднъж би трябвало газ. Без газ няма по какъв начин да работи " Топлофикация София ", безапелационна беше кметът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР