Столичната община става собственик на къщата-музей на Пейо Яворов в

...
Столичната община става собственик на къщата-музей на Пейо Яворов в
Коментари Харесай

Къщата на Яворов вече е собственост на Столичната община

Столичната община става притежател на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София.

След няколко провалени търга поради разногласия сред старите притежатели, с днешна дата общината купува дома на поета обществена обмен. Цената, която ще заплати за сградата- монумент на културата е 1 милион 285 хиляди лв..

Снимка: Ладислав Цветков

Къщата на Яворов ще остане музей и ново място за литературни четения и изложения.
Нов търг за къщата музей на поета Пейо Яворов Това е следващ опит за продажба, откакто стана ясно, че постройката е оповестена за обществена обмен от частен арбитър реализатор
В къщата на улица " Георги Раковски " Яворов и Лора са живели до съдбовната нощ, в която тя се самоубива. Музеят пази скъпи движимости, в това число и достоверната покъщнина. След придобиването на парцела общината възнамерява да го ръководи дружно с Националния книжовен музей.

„ Къщата има потребност от ремонт тъй като има една плоча която я притиска, която е издигната по времето на социализма, тъй че ще има план, ще има и повсеместен ремонт”, изясни шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов.
Атанас Капралов: Има благосклонност къщата на Яворов да се върне на страната Къщата е монумент на културата, само че е и частна благосъстоятелност
А след него за посетителите в музея ще има и нови благоприятни условия, обясниха от общината.

Снимка: Ладислав Цветков

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изясни, че за момента се употребява само етажът със стаите, в които е живял Яворов. „ Ще актуализираме с спомагателна експозиция и един от другите етажи”, изясни още Тодор Чобанов.

Общината възнамерява да употребява къщата и за литературни четения и изложения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР