Столичната община спечели 240 124 евро от продажбата на своите

...
Столичната община спечели 240 124 евро от продажбата на своите
Коментари Харесай

Колко струва жилищната политика на Столичната община

Столичната община завоюва 240 124 евро от продажбата на своите 5/6 от терен, които бяха купени от притежателя на останалата 1/6 част. Така общината се отхвърли от опцията да построи 5-етажна жилищна постройка. В нея тя би могла да предложи жилища на нуждаещи се - многодетни или млади фамилии.

Възможностите и решението

Решението за парцела на ул. " Клокотница " 63-65 в София, където може да се строи 5-етажен блок с над 30 жилището, приблизително по 60 кв.м всеки, е взето през лятото. Теренът е с обща повърхност от 796 кв.м, само че има едно препъникамъче за бъдещото строителство - 1/6 идеална част от него (133 кв.м) е на частна компания. В такива случаи общината може да прескочи " камъчето " по няколко законни метода, преференциални и за двете страни:

1. Общината да купи тази 1/6 част по пазарни цени.
2. Да предложи на притежателя й апартамент или два в бъдещия блок.
3. Да му предложи равностойна подмяна с различен общински парцел.
4. Общината да построи блок в своите 5/6 елементи и да обособи частта на съсобственика.
5. Да продаде своя доста по-голям дял на притежателя на дребния дял.

Столичната община избира последния, най-лесен вид. На сесията на Столичния общински съвет на 11 юли в дневния ред под точка №69 е записано: " Прекратяване на съсобственост сред Столична община и юридическо лице ".

Мотивът на кмета на регион " Сердика " за продажбата: Там е бунище

Тодор Кръстев, тогава и в този момент кмет на регион " Сердика ", на чиято територия е въпросният общински парцел, предлага общината да продаде своите 5/6 на притежателя на 1/6, който е частна строителна компания. Аргументите на кмета са, че въпросният съсобственик от години отказвал всевъзможни оферти на общината, по този начин блокирал парцела и той пустеел. " От 10 години там е едно от най-големите сметища в региона ", съобщи кметът пред общинския съвет.

Проверка на място сподели, че теренът на ул. " Клокотница " не е бунище, а е с дървета и е обраснал с шубраци. В съседство се издигат нови 6-етажни жилищни блокове.

 18 ноември. Теренът на ул.
18 ноември. Теренът на ул. " Клокотница " 63-65 (вдясно), към момента не е застроен от новия притежател.

Твърдението, че частната фирма-съсобственик блокира желанието на общината да строи жилища в този парцел от 10 години, не е аргументирано, тъй като компанията е купила тази 1/6 част от частно лице единствено два месеца преди сесията на общинския съвет - на 13 май.

Кметът на " Сердика " призна този аргумент пред " Дневник ", само че посочи и други причини - " в този момент се постанова да се трансформира проектът за регулация и... би трябвало единодушието и на двете страни, а този нов съсобственик отхвърля и стопира всичко ".

Подобно пояснение се оказа изцяло задоволително за болшинството в общинския съвет да позволи продажбата със " за " – 31, срещу – 8 и въздържал се – 3.

Ролята на столичния кмет в договорката

Никой от болшинството в съвета не се запита – щом тази 1/6 част е продадена на частна компания на 13 май, значи дотогавашният неин притежател – Стефан Спиридонов, е бил подготвен на договорка. Столичната община предложила ли му е да го купи или някой от другите разновидности, изброени нагоре? Въпросният Спиридонов не бе открит на домашния му адрес, с цел да изясни.

По Закона за собствеността той е задължен първо да предложи частта си за продажба на съсобственика си - Столичната община, и единствено в случай че тя документално откаже, тогава има право да я продаде на различен. Този отвод се изисква при изповядването на договорката пред нотариус.

Пред нотариуса в деня на договорката - 13 май, Спиридонов е показал публично писмо от кмета на София Йорданка Фандъкова, издадено на 10 май.

 Отговорът на Столична община, с който не дава поисканата информация с какви претекстове се е отказала да придобие дребния дял от парцела.
Отговорът на Столична община, с който не дава поисканата информация с какви претекстове се е отказала да придобие дребния дял от парцела.

" Дневник " изиска от Столичната община това писмо по Закона за достъп до социална информация, само че тя отхвърли да го даде, с претекста, че " търсената информация се отнася до трето лице и за даването й е належащо неговото единодушие ". И когато го откри, и в случай че то се съгласи, тогава общината ще даде тази информация.

Новият притежател на частната 1/6 част от парцела - " Инвестстрой пропъртис " ООД, незабавно след договорката е предложил на общината преустановяване на съществуващата съсобственост, т.е. да изкупи нейния дял. И общинската администрация с бързи темпове урежда всички формалности по бъдещото изкупуване на общинската благосъстоятелност.

" Новият притежател купува дребната част от парцела на 13 май и след това единствено за месец всичко за идната договорка - изкупуване на огромния дял на общината е уредено ", изясни пред " Дневник " Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия. Тази бързина на общинската администрация е явна - на 6 юни на парцела (общинската 5/6 идеална част) е публикуван акт за частна общинска благосъстоятелност, оценката му е направена на 13 юни, а отчетът (за бъдещата сделка) е импортиран на 28 юни в общинския съвет. На 11 юли към този момент продажбата на общинския парцел, другояче предопределен за жилища за нуждаещи се, е позволена.

Новият собственик – частната " Инвестстрой пропъртис " ООД, може да построи жилищен блок там и ще предлага жилища, само че на пазарен принцип и по пазарни цени.

Показателите на парцела от 796 кв.м – активност 3.5, компактност на застрояване – 60% и озеленяване 40%, разрешават бъдещата застроена повърхност да е към 2800 кв. м. По груби сметки при междинна пазарна цена в този регион от 1000 евро/кв.м това прави най-малко 2.5 милиона евро доходи за вложителя. От " Инвестстрой пропъртис " ООД не разясниха за " Дневник " тематиката, тъй като " шефът на компанията е в чужбина ".

Столичната община е приела " Концепция за жилищната политика "

Концепцията за жилищната политика, призната от Столичния общински съвет като част от Стратегията за общинската благосъстоятелност, ясно обрисува задачите й – да се развива жилищния фонд, в който би трябвало " да се настаняват жители с открити жилищни потребности " - млади фамилии, многодетни... За тази тактика в Общия организационен проект на София са обозначени към момента незастроени общински парцели с предопределение - за жилищно строителство. Един от тях беше и този на ул. " Клокотница " 63-65... Вече не е.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР