Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия

...
Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия
Коментари Харесай

Столицата отбелязва 142 години от Освобождението си

Столичната община, Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „ Александър Невски” и Фондацията „ Героите на България” провеждат на 4 януари 2020 година (събота) тържествени събития, отдадени на 142 години от Освобождението на София.

След завладяването на Плевен от съветските войски през декември 1877-а година военачалник Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, откакто е разгромена армията на Осман Нури паша.

Силите на Западния отряд на Гурко минават в общо нахлуване на 22 декември/3 януари. Колоната на генерал-лейтенант Веляминов завладява с. Кубратово, с. Биримирци и изпраща разезди (обратна свръзка) към с. Орландовци. Колоната на генерал-майор Раух овладява моста при чифлика Чардакли (дн. Врана) и прекъсва пътя за оттегляне по направлението София – Пловдив. Кавказката казашка бригада (полковник Иван Тутолмин) настава по направлението Дървеница – Бояна. Изправен пред действителна опасност от обграждане, Осман Нури паша стартира бързо евакуиране в направлението Перник – Радомир. По шосето са изоставени 6 000 ранени и заболели и измръзнали османски бойци. С намесата на задграничните консули (Вито Позитано и Леандър Леге) е осуетен опит за подпалване на града. На 23 декеври/4 януари 1878 година в София влизат първите съветски елементи: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са огромни военни хранилища с муниции и снабдяване. В катедралния храм е отслужен признателен молебен в наличието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

На днешния ден преди 142 години в храм „ Света Неделя” в наличието на военачалник Гурко се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР