Столичната община се готви да проведе поредната обществена поръчка на

...
Столичната община се готви да проведе поредната обществена поръчка на
Коментари Харесай

Поддръжката на осветлението в София ще излезе златна

Столичната община се готви да организира следващата социална поръчка на скандално високи цени - този път за избор на компания или компании, които да се грижат за уличното осветяване в града. Заместникът на Йорданка Фандъкова по превоза - Кристиан Кръстев, е разкрил процедура с предмет " техническа поддръжка, ремонтно-възстановителни действия, главен ремонт и създаване на общественото осветяване на територията на Столична община “, проличава от публикация в " Профил на купувача " на уеб страницата на София.

Какво и при предходни състезания, свързани с осветлението, градът е разграничен на 4 зони. Първата е Североизток, в която влизат регионите " Нови Искър ", " Сердика ", " Кремиковци ", " Подуяне " и " Оборище ". Втората е Югоизток и включва  „ Слатина “, „ Искър “, „ Младост “, „ Панчарево “, „ Студентски “ и „ Изгрев “. В зона Югозапад попадат " Средец “, „ Лозенец “, „ Овча Купел “, „ Витоша “ и „ Триадица “. Последната зона е Северозапад - „ Банкя “, „ Красна Поляна “, „ Красно село “, „ Илинден “, „ Люлин “, „ Връбница “, „ Надежда “ и „ Възраждане “.

За обезпечаване на осветлението в 24-те региона, ремонт на лампи и за консумативи ръководещите в София се готвят да платят общо 73,6 млн. лева без Данък добавена стойност на определените компании за период от две години. Сумата е в пъти по-голяма спрямо предходния контракт на общината за поддръжката на осветлението. По него администрацията на Фандъкова заплати 32 млн. лева, освен това за 4 години - от 2015 до 2019 година

От новото задание излиза наяве, че в случай че състезанието завърши при заложените сега стойности, всяка от предпочетените от общината компании за обособените зони ще вземе по 18.6 млн. лева за 2 години, с цел да сменя изгорели крушки и да ремонтира развалени стълбове. Същата активност бе осъществявана в интервала 2015-2019 година за към 2 милиона на година.

В изборната 2019 година Столичната община се опита да организира сходен конкурс, само че по-късно се отхвърли от него. И тогава цените не бяха доста по-различни - 160 млн. лева за период от 5 години. Конкурсът бе открит напролет на м.г., само че по-късно бе преустановен с разяснение, че в конкурсните бумаги е позволена неточност. Впоследствие администрацията осведоми, че разпорежда на общинското сдружение " Софинвест " да се грижи за отстраняването на настоящите повреди по осветлението и за неотложните поправки против абонамент в размер на 335 000 лева месечно. Договорът трябваше да е в действие до приключването на оповестената през вчерашния ден извънредно скъпа социална поръчка.

Условията на новия конкурс плануват, че договорът с определените компании може да бъде удължен за още 2 година, само че на половин цена - 9.2 млн. лева Спрямо претендентите има условие да са осъществили оборот от не по-малко от 16 млн. лева за последните 3 години, от които половината да са в областта на техническата употреба и поддръжката на улично осветяване. Документи за присъединяване ще се одобряват до 14 септември.

При предходния конкурс през 2015 година като отговорници за поддръжката на осветлението в София бяха избрани три сдружения и консорциуми от компании - " Етралукс “ АД, обединяването „ Улично осветяване СМ “, получило две от зоните, както и още едно обединяване - „ Сиберия – Техно Лайтинг “. " Улично осветяване СМ " бе еднолична благосъстоятелност на компанията " Елаците Мед " АД с мажоритарен акционер бизнесмена Цолов Вутов. В „ Сиберия – Техно Лайтинг “ пък дял имаше Николай Михайлов, член на надзорния съвет на небеизвестния холдинг „ Трейс Груп Холд “ АД.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР