Столичната община подготвя проекти с потенциал за стотици милиони, които

...
Коментари Харесай

Идват още милиони от Брюксел за София. Но този път има условия

Столичната община приготвя планове с капацитет за стотици милиони, които да финансира през таксономичната призма на Европейския съюз. Концепцията е нова, като условията са плановете да дават отговор на критериите за стабилно развиване, както и да е потвърдено, че работят. Инициативата е на зам.-кмета по цифровизация Генчо Керезов, който има амбициозни хрумвания за енергийна успеваемост в града, отворени данни и съвременно цифрово обслужване от администрацията.
Това лято в София се появи, със лична фотоволтаична апаратура на покрива, система за мониторинг на производството на електрическа енергия, както и със датчик, който мери качеството на въздуха в стаите. Тези простички решения костваха на Столичната община скромните 30 хиляди лева и в подмяна разрешиха голям брой оптимизации.

Сега си представете такива " умни " допълнения да има към всички учебни заведения, детски градини и ясли в града. Зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Генчо Керезов е съвсем уверен, че това ще се случи, тъй като е разкрил какъв да бъде методът. Той се крие в новите правила за вложения в стабилно развиване.
Европа: " Първо да забележим, след това ще дадем "
Идеята е да се отпускат средства единствено за такива планове, за които към този момент има потвърден резултат и които дават отговор на новите стандарти за зелени политики (Environmental, Social and Government - ESG), обвързани със Зелената договорка. По този метод всички организации би трябвало да се преценяват с параметрите на стабилно развиване - екологични, резултат върху обществената среда и на процесите на ръководство и взимане на решение, като критериите в тези групи са към 200. Амбицията на Керезов е София да успее да финансира от пет до осем съществени целта за десетки милиони левове точно по тази нова идея и да бъде първият град с таксономичен разбор, който да кандидатства за финансиране от европейските фондове на база реализирани резултати.
" Европа става все по-консервативна в раздаването на средства и ние би трябвало да сме доста добре готови ", споделя Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията на Столична община Фотограф: Надежда Чипева
Концепцията на Европейски Съюз е нова, само че упованията са новият инструмент да се наложи напълно скоро. Това ще засегне както общините, по този начин и бизнеса, екосистемата и банковия бранш, по тази причина е значимо още занапред всеки да има проект (виж повече за това в карето най-долу).

" Случайно или не, тази тематика пристигна в доста подобаващ миг - тъкмо когато бяхме поставили основите на програмата " Пясъчник за нововъведения ", по която се случиха плановете в детската градина. Защото другата линия, през която Европа разсъждава, е, че ще се финансират единствено планове, които имат валидирани резултати - не става единствено с чудесна концепция на думи, желаят да видят какво си направил към този момент. И по този метод всичко се напасва сносно ", разяснява зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов за " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР