Столичната община има намерение да кандидатства за 218 млн. лева

...
Столичната община има намерение да кандидатства за 218 млн. лева
Коментари Харесай

Столична община ще купува електробуси за 218 млн. лева

Столичната община има желание да кандидатства за 218 млн. лв. от оперативната стратегия "Околна среда " за пазаруването на нови електрически рейсове, трамваи и тролеи за градския превоз. Целта на инвестицията е понижаване на замърсяването на въздуха.

Преди няколко месеца беше решено 390 млн. лв. от неизползваните досега пари от европрограмата да бъдат ориентирани към скица за пазаруване на екологични транспортни средства за градския превоз. Освен Столичната община, могат да аплайват и общините Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен. Подобни планове бяха финансирани изключително и през предходния програмен интервал, с цел да не бъдат изгубени средства по програмата.

На съвещанието си в четвъртък общинските съветници би трябвало да гласоподават отчет на кмета Йорданка Фандъкова София да кандидатства по схемата с три плана.

Първият от тях планува с 30 млн. лв. да се купят дребни електрически рейсове, които да се употребяват като довеждащ превоз до станциите на метрото и спирките на трамваите. С 13.5 млн. лв. от сумата се възнамерява да се купят 30 нови 6-метрови електрически рейсове и зарядни станции за тях. С останалите 16.5 млн. лв. би трябвало да се доставят 22 броя рейсове с дължина 8-9 метра.

Ако общината завоюва финансиране за този план, рейсовете ще бъдат поръчани от общинското сдружение "Столичен автотранспорт ".

Вторият план е за към 88 млн. лв.. Над 39.1 млн. лв. от тях са планувани за пазаруването на 20 електрически рейса, които да заменят движещи се сега остарели дизелови транспортни средства. Трябва да бъдат купени и зарядни станции за тях. С други към 40 млн. лв. би трябвало да бъдат доставени 30 тролея, които да заменят движещите се сега по линиите 6, 7 и 11. Поръчката за тролеите към този момент е оповестена от сдружението "Столичен електротранспорт ". Прогнозната ѝ стойност е 38 млн. лв. и е посочено, че договорът с евентуалния снабдител ще се реализира при обезпечено финансиране.

Третият план, за който общината ще желае финансиране от европрограмата за околна среда, е за доставка на 25 трамвая, които да бъдат пуснати по линиите 4 и 18 и да добавят мотрисите по линия 5. За пазаруването им са планувани 97.4 млн. лв., а поръчката за доставката им към този момент е оповестена от "Столичен електротранспорт ". И при нея подписването на контракта е при изискване, че бъде обезпечено финансиране. Срокът за доставка на трамваите е две години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР