Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените

...
Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените
Коментари Харесай

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство

Столичната община е изгубила на първа инстанция едно от заведените каузи против наложени от районното министерство крупни наказания по европроекти. Според решение на Административния съд - София, Министерство на регионалното развитие вярно е санкционирал общината с финансова промяна в размер на 1 765 927,46 лева за позволени нарушавания при осъществяване на поръчка за ремонт на 26 учебни заведения и детски градини. Проектът се осъществя по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". В Административния съд - София, текат и други каузи за позволени от общината нередности по европроекти, само че при множеството от тях съдът ще се произнесе след изборите.

Това сподели инспекция на " Сега " по течащите правосъдни каузи против наложени финансови корекции на Столичната община по Оперативна програма “Регионално развитие”. Както " Сега " писа, столицата бе глобена с 1,6 млн. лева за нередности при провеждането на поръчките за ремонтите на центъра, а след това се оказа, че на общината са наложени и други корекции по крупни планове. При дефинитивно удостоверение на глобите в съда тези разноски няма да бъдат възобновени от Европейски Съюз, а ще останат за сметка на общинската хазна. 

Мегапоръчката за ремонт на 26 учебни заведения и детски градини по Оперативна стратегия " Региони в напредък " бе оповестена през 2018 година Договорите са на обща стойност 35 млн. лева с Данък добавена стойност, като от изпълнителите се желае по едно и също време да ремонтират образователните заведения и да усъвършенстват енергийната им успеваемост. Според районното министерство обаче при осъществяване на поръчката са позволени нередности както в изискванията за асортимент на претендентите, по този начин и в методиката за класиране. От решението на съда излиза наяве, че при класирането цената е била с тежест 65 от 100 точки, а останалите 35 точки са за техническото предложение за осъществяване на строителството, включително 10 точки за ограничения за ръководство на риска и 25 точки за организация и метод за осъществяване на строителството. И при двата подпоказателя отвън цената в методиката са залегнали субективни дефиниции за оценка на офертите като предлагането на " съответни действия " за попречване на риска, отчитане на " всички вероятни аспекти " на проявяване на риска и други Субективни критерии има и в частта " организация и метод на осъществяване на строителството " като да вземем за пример " изцяло осведомен с настоящата нормативна уредба ", " демонстрирана поредност на обособените строителни действия ", " реалистична дълготрайност " на обособените действия и др. В поръчката са позволени и други нарушавания - залегнало е ограничаващо условие за съществуване на застраховка професионална отговорност още на равнище кандидатстване, като не е очакван еквивалент за възможни задгранични участници, несъразмерни ограничавания са въведени и при условията към специалистите за надзор на качеството и за сигурност и здраве на претендентите. Решението предстои на обжалване. 

Непосредствено след изборите се чака и правосъдно решение по наложената финансова промяна върху ремонта на Зона 2 - улиците в региона към ул. " Граф Игнатиев ". По този контракт с компания " Джи Пи груп " общината бе глобена със 787 722 лева непризнати разноски, като претекстът още веднъж е голословно заложени ограничаващи условия към част от изискваните специалисти за осъществяване на поръчката и субективна методика за оценка на офертите. Това дело бе отсрочено от юни за 10 октомври и може да се чака вероятно решение по-късно. Общината чака решение и за други 900 000 лева финансова промяна, наложена за ремонта на Зона 4 - региона към храм-паметника " Св. Александър Невски ". 

МРРБ наложила по 5% финансови корекции върху още два контракта на Столичната община по Оперативна програма " Региони в напредък "  - за възобновяване на Западен парк - представителна част, и по контракта за реорганизация на релсов път от бул. " К. Стоилов " до трамвайно ухо " Орландовци ". Договорът за Западен парк е на  стойност 7 710 764 лева с " Галчев Инженеринг ", ремонтът на релсите се извършва от " БГ Нова " за 6 798 565 лева И при двете публични поръчки е позволено потреблението на незаконосъобразна методика, има и непозволени критерии за асортимент на претендентите. Не е ясно навръх каква стойност са корекциите. В осведомителната система на съда няма данни за хода на делото за Западен парк, съвещанието по делото за наложената глоба за реконструкцията на релсовия път е отсрочено за януари 2020 година

 

КАЧЕСТВО

В началото на юни поръчката за ремонт на учебните заведения провокира различен гръмък скандал - за некачествено осъществяване на ремонтните действия в две столични учебни заведения - 70-о ОУ " Св. Климент Охридски " и 16-о ОУ " Райко Жинзифов ". И двете учебни заведения се ремонтират от компания " Мега хидрострой ", а сумите по договорите са надлежно 1 601 879 и 1 691 971 без Данък добавена стойност. Според сигнал на общинската съветничка от Българска социалистическа партия Милка Христова качеството на ремонтните действия в 70-о ОУ е пагубно. По нейни данни в учебното заведение е следвало да се постави близо 1122 кв.м дъбов паркет на цена от близо 70 лева./кв.м, а подобен имало единствено в една от стаите, подреден некачествено. Скъпи и зле изпълнени са и други настилки. Ремонтът закъсня. От общината първо обясняваха, че 70-о ОУ е било инспектирано 160 пъти и контролът е стоманен, само че след това взеха да позволяват, че договорът може да бъде преустановен. Така и не се разбра дали това се е случило. 

Проверка на " Сега " сподели, че това не е първият контракт, изпълняван от  " Мега хидрострой ", при който ремонтът води до разгром. Скандал към този момент провокира и различен контракт с еврофинансиране на компанията - за реорганизация и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на " за обект комплекс за просвета и изкуство ", или другояче казано читалището в Червен бряг. Според информация на уеб страницата zovnews.com ремонтът е протекъл с цената на доста нарушавания, изчезнали са носии, музикални принадлежности, дейностите са текли през главата на самото читалище. 20 писма на читалището до кмета на общината останали без отговор. Собственик на " Мега хидрострой " е Зоран Костов, само че компанията действително се управлява от негов родственик - Доко Йорданов от огромна ромска фамилия в Червен бряг, написа zovnews. Пред уеб страницата Доко Йорданов е удостоверил, че е подкрепял към този момент някогашния кмет на Червен бряг и се явява началник на дейностите във компанията, другояче благосъстоятелност на негов родственик. И по този контракт е наложена финансова промяна от Министерство на регионалното развитие в размер на 110 920 лева Около семейството на Йорданов се разшумя около импортиран сигнал на евродепутата Ангел Джамбазки до КПКОНПИ и Национална агенция за приходите за притежавани големи фамилни къщи от семейството на ул. " Братя Миладинови " в Червен бряг и подозрения за укриване на приходи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР