Столична община е засипана със сигнали за некачествена работа на

...
Столична община е засипана със сигнали за некачествена работа на
Коментари Харесай

Столична община е засипана от критики за чистотата в града

Столична община е засипана със сигнали за некачествена работа на сметосъбиращите компании и за проблеми с боклука. Жалбите, свързани с тази активност, са измежду най-многобройните в контактния център на общината дружно с недоволствата за разрушена инфраструктура, погрешно паркиране, изчезнало или неработещо осветяване, изоставени коли и така нататък Само за последните 24 часа на call.sofia.bg са подадени повече от 10 сигнала за непочистени или зле почистени зони, за сметища, образували се поради бездействието на почистващите фирми и други От наличието на сигналите се вижда, че множеството от тях не се подават за пръв път и че предходните не са довели до резултат.

Две от жалбите са за непочистени детски площадки. Едната е в ж.к. " Младост " 1 и се намира наоколо до 125 СУ " проф. Боян Пенев ". " Кошчетата не са чистени от няколко дни. Площадките са мръсни, непометени, под пързалката има отпадък, несъмнено от месец. Моля да се поддържат и почистват постоянно, да се изхвърлят кошчетата. Тук играят деца ", написа гражданин на " Младост ". За същата градинка сигнал до Столична община е подаден и на 23 август. " Площадката се почиства доста рядко и в множеството случаи от родителите на децата, играещи на нея. Понеже е една от най-големите площадки, събира доста деца и родители и надлежно се генерира повече отпадък. Нужно е постоянно събиране на кошчетата и разпиляния отпадък на територията на площадката ", се споделя в предходното писмо.

На 1 септември е подаден и сигнал за непочистена детска площадка в ж.к. " Надежда " 1 - на ул. " Кирил Дрангов " 75. " Изпращам този следващ сигнал по отношение на това, че пред бл.127, както и на детската площадка зад него, не сме виждали цяло лято да се измете и почисти улицата и площадката, както и нито веднъж не е минавал камион да измие улицата! Изумен съм от безхаберието на общината, мърлявото отношение и никакъв надзор върху компаниите, които поддържат чистотата, за която ние плащаме от нашите налози! Моля да задължите компанията, отговаряща за почистването в региона, да изчисти въпросните сектори! ", написа очевидно сърдит гражданин на " Надежда ".

Друг човек алармира за трайно несъбиране на боклука в самия център на София, наоколо до посолството на Англия. " За следващ път депозирам сигнал за бунище към контейнерите на бул. " Васил Левски " 21. Ползват се и за тоалетна, което прави ситуацията извънредно нехигиенична. Мястото им е силно неуместно поради градежа до тях и стеснението на тротоара. Образувалото се бунище постанова напредването на пешеходци да става по уличното платно. Моля най-сетне да се вземе отношение и контейнерите да бъдат преместени оттова, а сметището - почистено. Предвид продължаващата епидемиологична конюнктура смятам за неприемлива сходна панорама на централен софийски бул. в един от регионите с най-висока такса-смет в София ", написа жителят.

Критики към сметосъбиращата компания има и в ж.к. " Разсадника ". " Пред блока има 4 контейнера за отпадък, естествено изпочупени. Служителите постоянно бутат две от кофите в тревата, за да не ги пълним, и вечер да имат по-малко работа. Около кофите няма да разясня кочината, а шумът, който подвигат чиновниците, е като че ли сме на война ", написа столичанин, живеещ в блок 11 на квартала.

Може би най-гневният сигнал идва от ж.к. " Хаджи Димитър ". Към него са приложени и фотоси. " Денят е 31.08.2020 година, часът е 23.45 ч., ХХI век. Чува се мощен звук, разсънва се кварталът, тъй като сметоизвозващата кола на общината изхвърля боклука! Ненормална работа! Върхът на простотията беше, когато чиновник на почистващата компания изтича до контейнерите в тупик улицата и  понесе в ръцете си боклука от контейнерите! Уважаеми общинари, личните Ви чиновници нарушават наредбата за публичния ред на Столична община и Вие нищо не предприемате!!? За това ли плащаме налози? Кога ще извършите нещо обикновено, с което да допринесете за спокойствието на хората?  Стига сте рязали единствено лентички, свършете нещо потребно! ", написа жителят на " Хаджи Димитър ".

През януари т.г. Столична община завърши последния конкурс за сметосъбирането в София през идващите 5 години. След него огромна част от регионите бяха дадени на компании, свързани с Румен Гайтански, прочут като Вълка, както и на консорциуми към " Титан “ на Димитър Борисов и Иво Иванов и към братята Кирил и Георги Домусчиеви. И преди техни компании отговаряха за почистването на разнообразни елементи на столицата. Новият конкурс бе за умопомрачителните 435 млн. лева и посредством него бе разпределено събирането на боклука в 19 от 24-те региона на София. Направи усещане, че кметът на София Йорданка Фандъкова не взе никакво отношение за резултатите от процедурата, за неналичието на конкуренция в огромна част от зоните и така нататък Мълчанието й остави чувството, че решенията за разпределението на дейностите за чистотата на София се взимат отвън постройката на Столична община.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР