Столетницата Йордана Пейчева от Асеновград посрещна 100-годишния си юбилей в

...
Столетницата Йордана Пейчева от Асеновград посрещна 100-годишния си юбилей в
Коментари Харесай

Да навършиш 100 г. в условия на извънредно положение

Столетницата Йордана Пейчева от Асеновград посрещна 100-годишния си празник в изискванията на изключително състояние. Тя е третият човек в асеновградска община, достигнал достолепната възраст от 100 година Баба Йордана е родена на 11.04.1920 година Днес, тя разсъждава безусловно съответно и продължава да прекопава двора, да си пазари, да готви и даже да си почиства дома, споделя нейната внучка, която носи името й. Столетницата има огромно семейство - двама сина (на 68 година и 73 г.), 2 внучки, 4 правнука и една пра-правнучка. Всички живеят щастливо в една обща къща в Асеновград.

Йордана Пейчева е родом от смолянското село Полковник Серафимово, където през днешния ден се намират други нейни близки. С тях не може да се срещне на рождения си ден поради въведеното изключително състояние. Още откакто е приключила главното си обучение тя е почнала да работи - пособия е на фамилията си, което се е изхранвало със земеделие и отглеждане на животни. Родителите й не са имали материално благосъстояние, живели са оскъдно в планинското село. Но сърцата на всички в фамилията са били богати от сплотеността и загрижеността им един за различен.

Баба Йордана е имала още 6 сестри и един брат. Част тях също са доживели до 90 - 94-годишна възраст. По-късно тя е работила в цех за дърводобив и по-късно, като готвач в туристическо сдружение. Със брачна половинка си, който е асеновградчанин, се срещнали в село Бачково и дружно пристигнали да живеят в Асеновград. Семейният им живот траял повече от 40 щастливи години. Близките на Йордана Пейчева я дефинират като непретенциозен и трудолюбив човек със мощен дух.

Внучка й, която носи нейното име, споделя, че първоначално, когато бе оповестено изключителното състояние у нас преди месец, баба Йордана се е противопоставяла на спазването на ограниченията . Но в този момент към този момент се е примирила и е схванала, че за нейно положително е по-добре да стои вкъщи. Там тя е обгрижвана от всичките й най-близки хора, а с правнуците и с най-малката пра-правнучка се разбирали прелестно. " Гордост е да носиш името на столетник. Уважение е това, че родителите ми са решили да я " възобновят ". А ние с нея от време на време се разбираме, различен път - не чак толкоз, както във всяко обикновено семейство ", сподели прочувствено внучка й Йорданка Ковачева.

Любимото занятие на столетницата от Асеновград в този момент е да чете вестници. Хапчета приема, само че не доста на брой и напълно в умерено количество. Никак не обича да посещава лекари. Хапва си, каквото й е сладко, без да се лимитира. Пийва и по малко бира или ракийка. Точно на рождения й ден тя получи празненство изненада от околните си хора, които бяха подготвили торта с надпис " Честито 100летие " , цветя и други дарове. От община Асеновград баба Йордана получи плакет с името си и парична сума. Столетницата е останала прелестно сюрпризирана от този факт, че други хора знаят за възрастта й и са изпратили подарък в символ на почитание. По мотив персоналния, а и към този момент настъпващите великденски празници баба Йордана Пейчева си пожела най-много здраве и сили .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР