Стокхолм. Русия е добре подготвена от икономическа гледна точка, поне

...
Стокхолм. Русия е добре подготвена от икономическа гледна точка, поне
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Стокхолм. Русия е добре готова от икономическа позиция, най-малко в случай че тестванията не са доста дълги. Руската стопанска система има висока степен на самодостатъчност, общественият дълг е дребен, а запасите се попълнят от покачващите се цени на петрола, газа и металите, написа шведския вестник Svenska Dagbladet .

Инфлацията обаче е нейната слабост и може да се задълбочи доста бързо заради строгите наказания, в случай че спорът с Украйна и Запада ескалира.

„ Русия е бензиностанция, маскирана като страна “, сподели сенаторът републиканец Джон Маккейн в изявление за CNN през 2016 година

Да се каже това, несъмнено, беше жестоко опростяване на нещата от страна на починалия американски политик. Но има известна истина в това изказване. По създание бизнес моделът на Владимир Путин се основава на износа на нефт, газ, метали и други първични материали, комбиниран с толкоз самодостатъчност, едвам може да обезпечи нужното произвеждане на храни.

От геополитическа позиция тази тактика сега не наподобява като някакво ограничаване, по-скоро противоположното. Цените на газа, четири пъти над естествените и най-скъпият нефт от 2014 година насам, пълнят хазната и оказват помощ да се опази държавният дълг на Русия от към 15 % от Брутният вътрешен продукт от повишаване.

Огромните доходи от нефт и газ също прибавят както към държавните капиталови фондове, по този начин и към валутните запаси на централната банка, които в този момент са покрай най-високата стойност за всички времена от над 630 милиарда $.

„ По този метод Русия е изцяло способна да издържи даже доста строги наказания за известно време “, споделя Пер Хамарлунд, основен пълководец за нововъзникващи пазари в огромната шведска банка SEB.

„ Русия се оправя относително добре със своята взаимозависимост от първични материали спрямо доста други подвластни от първични материали страни “, прибавя той.

Същата оценка дава и Наталия Лаврова, основен икономист във финансовата група BCS в Москва.

„ Русия е по-добре готова за наказания, в сравнение с през 2014 година “, сподели тя пред организация Bloomberg.

„ Общественият бранш е подготвен и финансовата възглавница е огромна “, прибавя тя.

Но единствено въз основа на това да се каже, че съветският бизнес модел работи в действителност добре, би било прекомерно самоуверено, сподели Хамарлунд. Той счита този модел за прекомерно протекционистки.

" Като намалявате зависимостта си от външния свят, Вие също по този начин доста намалявате капацитета си за напредък. По-трудно Ви е да внасяте високотехнологично съоръжение, по-трудно Ви е да внасяте познания, с цел да увеличите продуктивността, получавате по-малко вложения от чужбина ", изяснява той.

Такава политика кара евентуалния напредък на съветската стопанска система да спре на 1,5-2,5 % годишно, до момента в който в други страни със същото равнище на приходи той е 5-10 %, съгласно Хамарлунд.

„ Перспективите за бъдещето са доста мрачни “, споделя той.

Русия, в допълнение към преместването на войски до границата с Украйна и огромни военни учения със прилежаща Беларус, в комбиниране с непреодолими претенции за гаранции за сигурност от страна на НАТО и Съединените щати, неотдавна също понижи доставките на природен газ за Европа. „ Говорим за политически напън “, споделя по-специално ръководителят на енергийния орган на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Фатих Бирол

В същото време, заради обстоятелството, че Западът интензивно употребява бензин и е мощно подвластен от съветския петрол и газ, за него е мъчно да наложи огромни наказания против Русия.

„ Това дава на Русия известна отбрана. Западът е заставен да работи деликатно “, споделя Хамарлунд.

" Но е ясно, че и двете страни зависят една от друга. Ако Русия спре да изнася сила за Европа, това ще удари доста мощно Европа, само че съветската стопанска система също ще пострада необикновено ", прибавя той.

Повече от 80 % от износа на съветски газ е отишъл в Европа предходната година, съгласно Института за интернационална стопанска система „ Питърсън “ във Вашингтон. Този размер газ от своя страна покрива 35-40 % от цялото ползване на газ в Европа.

Ключовият състезател за Русия в геополитическата битка със Запада е Китай, който с помощта на новия съветски газопровод „ Силата на Сибир “ съумя доста да усили вноса на газ от Русия от 2019 година, а сега се водят и договаряния за създаване на още един газопровод сред двете страните.

На среща с китайския водач Си Дзинпин в Пекин в петък Путин даде да се разбере, че Русия, която към този момент е третият по величина снабдител на газ за Китай, може да предложи даже повече – още 10 милиарда кубически метра съветски газ годишно, над тези 16,5 милиарда, които Китай внася сега.

Хамарлунд счита, че Китай, който има доста търкания със Запада на геополитическо равнище по разнообразни въпроси, в това число статута на Тайван, е подготвен да поддържа Русия при положение на наказания, както направи Пекин по-рано, когато Западът бойкотира Иран.

„ Убеден съм, че в случай че против Русия бъдат наложени наказания, които засягат вноса на нейните енергийни запаси в Европа, Китай последователно ще се трансформира в главен пазар за съветския експорт “, споделя той.

Но е належащо доста време, с цел да се пренасочи целият мощен поток от съветски газ от Европа към Китай, акцентира той в това време.
***

Париж. В навечерието на заминаването си за Москва Еманюел Макрон удостовери, че " интензивността на разговора, който имахме с Русия " може да предотврати офанзива против Украйна. Бихме желали да сме сигурни като френския президент. Никой не може да знае какво желае Владимир Путин, който към момента може да не е решил какво ще прави, написа френското издание Le Monde в материал, показан без редакторска интервенция.

Понякога се споделя, че съветският президент „ играе шах “. Но покрай Европа се играе покер. И в тази игра е фундаментално значимо авансово да се предотврати силов удар против Украйна.

Украйна: за Запада - обект на интерес, за Русия - най-важният въпрос

Пред това въздържане стоят две компликации. Първата е това, което се назовава „ асиметрия на дилемите ". За Москва ориста на Украйна по своята същина е сериозен въпрос, който визира бъдещето на съветската власт и наследството, което Путин ще остави след себе си. За Запада Украйна е значим въпрос за европейската сигурност, само че не е въпрос на живот и гибел, какъвто е за Русия.

Второ, Владимир Путин има вяра, че, както споделят шахматистите, е в мощна позиция. Неговата войска е по-ефективна и по-добре подготвена от преди 10 години. Той обезпечи надзор над Беларус, което е от огромно значение за военното обграждане на Украйна. И той възвърне валутните си запаси, което му разрешава да посрещне евентуалните нови наказания, още веднъж в мощна позиция - само че към този момент и в стопанската система. Същевременно, той вижда западните страни в слаба позиция: Съединени американски щати се интересуват основно от Азия, а Европа, изключително през зимата, е доста подвластна от съветския газ. Да, и предходните наказания, наложени след анексирането на Крим, за жалост за европейците, се оказаха много търпими за Москва, те не хвърлиха Русия в беднотия.

Логично е да заплашим Русия

Затова беше разумно да се заплаши Русия с налагането на „ съществени “ наказания, както Франция предложи още в средата на ноември. Западните съдружници и сътрудници от дълго време са привикнали да приказват с Русия на този език. Но има един проблем, който е добре прочут на стратезите от началото на Студената война. Тогава на агресора в действителност беше обещан освен стопански, само че и „ масиран нуклеарен отговор “. Но въпреки всичко, от днешна позиция, сходен метод наподобява не вдъхва убеденост за реализиране на стремежи резултат. Би ли повярвала Русия в подобен жесток и ненавиждан удар от наша страна при положение единствено лимитирана офанзива от нейна страна (срещу Украйна)? Президентът Байдън неудобно призна обществено на 19 януари, че в случай че Москва направи „ незначителна инвазия “, съдружниците ще бъдат принудени да спорят какво да вършат или не. Вярно е, неговият държавен секретар се отдръпна и разясни, че прекосяването на границата от най-малко една съветска част ще се смята за навлизане...

И в случай че Путин последователно усили натиска?

Но какво ще стане, в случай че тактиката на Путин се управлява от добре познатата метафора за жабата в бульона? Ако една жаба се сложи в хладна вода, която по-късно постепенно се докара до шупване, тя няма да усети заплахата и умерено се оставя да заври, само че в случай че жаба бъде хвърлена във вряща вода, тя ще скочи. Например Путин може първо да предприеме хакерски атаки и по-късно да вкара неуниформени милиции в Украйна. И по-късно последователно, като че ли повишавайки температурата в тенджерата, лека-полека ги добави с постоянни елементи.

Типичен проблем е по какъв начин да бъдат дефинирани западните „ червени линии ". Това изисква деликатна композиция от неотстъпчивост, изясненост и секретност - способността да бъде държан врага в незнание по отношение на детайлите на планувания отговор. Става дума за това да не се даде опция на съперника да „ пресметна своя риск “, както и да се резервира свободата на деяние. Това е изключително належащо в актуалната борба (с Русия), когато става въпрос за намиране на консенсус сред европейците и други съдружници. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан означи в изявление за Journal de Dimanche, имайки поради новото посягане върху териториалната целокупност и суверенитета на Украйна: „ За да бъде ефикасен правилото на широкомащабните наказания, би трябвало да има неизясненост Подробно изложение на ограниченията би подкопало общата воля на съдружниците за ефикасни дейности. "

Вече e невероятно нуклеарно възмездие. С какво да бъде сменено?

Именно заради тези аргументи доктрините за „ всеобщото нуклеарно възмездие “ в най-простите си форми бяха бързо изоставени още през 60-те години на предишния век. Това, което е належащо през днешния ден, е някаква форма на „ еластичен отговор “.

Както е дефинирано от НАТО през 1968 година, този вид теория се състои не в продължителна, постепенна, по този начин наречената линейна ескалация, а по-скоро основава набор от благоприятни условия за реакция. Целта е да може да се отговори на всяко деяние на съперника с подобаваща реакция, според от събитията.

Използван рационално, опитът от Студената война може да помогне за прецизиране на тактиката на Запада и да накара Кремъл да осъзнае, че цената на вероятната експанзия ще бъде по-висока от изгодите, които се надява да извлече от нея. Опитът от Студената война също ще помогне да бъде възпрян съветския отговор на дейностите на западните съдружници. Този отговор може да е стопански и Западът към този момент се готви за това, в частност, като противодейства на опцията от спирания на доставките на газ за Европа. Но, за жалост, Русия към момента има способността да реагира военно – да вземем за пример може да разположи нуклеарни оръжия в Беларус.

Подобна тактика би имала резултат, в случай че приспособяваме разсъжденията си към актуалните стратегически действителности. Ескалацията на спора в Украйна евентуално ще бъде „ нелинейна ". Руските нуклеарни закани могат да бъдат предшествани от слаба хакерска атака. И сега, когато се приготвя за офанзива на съветски десантни парашутисти, съперникът може да употребява по този начин наречените „ дребни зелени човечета “. Така назовават съветските милиции, употребявани за образуване на политически дейности, ориентирани към дестабилизиране на западните съдружници. Следователно е належащо да Западът да се приготви за комплицирани сюжети. Правителствата на НАТО и неговите съдружници също би трябвало да се приготвят, като „ проиграват “ тези сюжети, с цел да подготвени по-добре за действителни дейности, в случай че е належащо. И на първо място дано Кремъл знае, че ще бъдат подготвени за неговата офанзива.
***

Лондон. Симптомите на отмалялост и зашеметяване може да са ранни признаци на зараза с версията BA.2 на варианта на ковид „ Омикрон “, написа английският вестник Daily Mirror , базирайки се на Националната здравна система (НЗС) на Англия.

„ Те (тези симптоми) могат да идват и да си отиват през целия ден. Ако се (появяват) непрекъснато, би трябвало да информирате Вашия доктор “, се споделя в изказване на организацията.

Според изданието, базирайки се на ръководителя на Южноафриканската здравна асоциация доктор Анджелика Кутзи, измежду признаците на зараза с новия подвариант на варианта „ Омикрон “ е и мускулната болежка.

Според изследване на датски учени, подвариантът на „ Омикрон “ BA.2 е по-заразен и също по този начин е по-вероятно да болести имунизираните против ковид.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР