Стокхолм. Рискът от използване на ядрени оръжия достигна най-високото си

...
Стокхолм. Рискът от използване на ядрени оръжия достигна най-високото си
Коментари Харесай

SIPRI: Рискът от използване на ядрено е на най-високо ниво от пика на Студената война

Стокхолм. Рискът от потребление на нуклеарни оръжия доближи най-високото си равнище от Студената война. Това се дължи на обстоятелството, че страните от „ нуклеарния клуб “ стартират интензивно да усилват и модернизират своите арсенали. Това се показва в отчет, оповестен в понеделник от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира ( SIPRI ).

„ Рискът от потребление на нуклеарни оръжия в този момент е на най-високото си равнище от пика на Студената война “, споделят специалисти от института. В момента „ има ясни признаци, че процесът на редуциране на нуклеарните оръжия е завършил “ и „ всички сили в „ нуклеарния клуб “ (Русия, Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) усилват броя на бойните глави и правят рационализация на нуклеарните арсенали “, споделят те. За усилване на интернационалното напрежение способства и фактът, че съгласно откривателите множеството от тези страни „ ускоряват нуклеарната си изразителност “ и „ ролята на нуклеарните оръжия във военните им тактики става все по-значима “.

Според информацията на SIPRI, всички страни от „ нуклеарния клуб “ интензивно създават стратегии, свързани с нуклеарните оръжия, или построяват съществуващи арсенали. По-специално, „ Обединеното кралство разгласи нарастване на лимита на запасите от нуклеарни бойни глави през 2021 година “, откакто реши „ да не разкрива обществено техния брой “, а Франция „ публично започва стратегия за създаване на подводница от трето потомство, оборудвана с нуклеарни оръжия “. Институтът също по този начин отбелязва, че Индия и Пакистан „ усилват запасите от нуклеарни оръжия и създават нови системи за доставка “, а Израел „ модернизира нуклеарния си боеприпас “. В същото време КНДР „ интензивно тества нуклеарни оръжия “ и съгласно специалисти „ към този момент е произвела 20 бойни глави, с задоволително запаси за произвеждане на спомагателни 45-55 бойни глави “. И най-после, споделят специалистите на SIPRI, сателитните фотоси демонстрират, че в Китай се построяват 300 нови пускови шахти.

Както се отбелязва в отчета, обстановката се утежнява от обстоятелството, че „ връзките сред международните сили се утежниха доста “, което докара до редица проблеми в региона на нуклеарната дипломация. По-специално, договарянията за стратегическа непоклатимост сред Русия и Съединени американски щати, които съставляват повече от 90% от всички нуклеарни оръжия, в действителност бяха замразени след началото на съветското настъпление в Украйна. Освен това непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Китай, Русия, Франция, Съединени американски щати и Великобритания) не са се включили към Договора за възбрана на нуклеарните оръжия и Съвместния изчерпателен проект за деяние за развиването нуклеарната стратегия на Иран към момента не е контрактуван от договарящите.

Експертите на SIPRI заключават, че поради следените промени във военните тактики на водещите международни сили и стагнацията на дипломатическите старания за разоръжаване, светът скоро ще види действително увеличение на нуклеарните арсенали, за първи път след Студената война. В бъдеще тази наклонност може да се окаже дълготрайна и „ трайна през идващото десетилетие “, съгласно Стокхолмския институт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР