Стокхолм. През последната година количеството на ядрени оръжия в света

...
Стокхолм. През последната година количеството на ядрени оръжия в света
Коментари Харесай

СИПРИ: Световните ядрени сили съкращават и модернизират арсеналите си

Стокхолм. През последната година количеството на нуклеарни оръжия в света понижава, само че за сметка на това международните сили все по-активно влагат в модернизацията им. Това е изводът, който Стокхолмският институт за проучване на проблемите на мира (СИПРИ) прави в годишния си доклад, показан в понеделник, 3 юли, предава Deutsche Welle.
По данни на СИПРИ, през 2017 година в света има 14 935 нуклеарни бойни глави. В миналата година техният брой е бил 15 395. Цели 93 % от нуклеарния боеприпас е концентриран в две страни - Русия, която има към седем хиляди нуклеарни бойни глави, и Съединени американски щати, които разполагат с 6,8 хиляди От тях на въоръжение са надлежно 1950 и 1,8 хиляди Останалата част е разпределена сред седем страни: Франция, Англия, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея.
Макар напоследък в интернационалните договаряния за възбрана на нуклеарно оръжия да има реализиран напредък, всички нуклеарни страни без изключение не престават да извършват дълготрайни стратегии за рационализация на своите стратегически цели. „ Това потвърждава, че в обозримо бъдеще нито една от тези страни не е подготвена да се откаже от своя нуклеарен боеприпас “, акцентира Шанън Кайл, специалист от СИПРИ.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР