Стокхолм/Лондон. Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че няма да отиде

...
Стокхолм/Лондон. Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че няма да отиде
Коментари Харесай

Reuters: Грета Тунберг няма да присъства на конференцията за климата в Шотландия през ноември заради неравенство във ваксинацията

Стокхолм/Лондон. Климатичната активистка Грета Тунберг съобщи, че няма да отиде на конференцията на Организация на обединените нации по климата, която ще се организира в Шотландия през ноември, заради опасенията, че неравенството в достъпа до имунизациите против COVID-19 ще принуди доста страни да не могат да участват, предава Reuters

„ Неравенството (за ваксините) и климатичната неправда към този момент са сърцевината на климатичната рецесия “, написа18-годишната Тунберг в „ Туитър “.

„ Ако хората не могат да бъдат имунизирани и да пътуват, с цел да бъдат показани еднообразно, това е недемократично и би влошило казуса. “

Тунберг укори нациите, които не желаят да споделя ваксини с тези, които имат дребен достъп до тях.

" Разбира се, бих желала да участвам в Глазгоу # COP26 ", написа тя в „ Туитър “. „ Но единствено в случай че всеки може да взе участие при идентични условия. В момента доста страни имунизират здрави младежи, постоянно за сметка на рискови групи и служащи на първа линия (главно от световния юг, както нормално...) “

Тя има поради Африка, Латинска Америка и Карибите, тихоокеанските острови и разрастващите се страни в Азия и Близкия изток.

Тунберг стана известна през 2018 година, когато тя стартира уединен митинг против световното стопляне пред шведския парламент в Стокхолм, като пропускаше часовете си в петък, с цел да изиска държавното управление й да предприеме дейности по изменението на климата.

В рамките на месеци повече от два милиона възпитаници в 135 страни бяха основали свои протестни придвижвания, присъединявайки се към акцията на Тунберг „ Училищна стачка за климата “.

В диалог с BBC за документален сериал Тунберг съобщи, че конференцията в Глазгоу, която би трябвало да се организира от 1 до 12 ноември, би трябвало да бъде отсрочена.

Събранието, публично известно като Конференцията на страните по изменението на климата на Организация на обединените нации, към този момент бе отсрочена с една година заради световната пандемия.

„ Това би трябвало да се случи по верния метод. Разбира се, най-хубавото нещо би било да се имунизират всички допустимо най-скоро, с цел да могат всички да вземат участие (в конференцията) при идентични условия “, сподели Тунберг.

Забавянето обаче не би трябвало да отсрочва незабавни дейности във връзка с климата, акцентира тя. „ Не е нужно да чакаме конференции, нито някой или нещо друго, с цел да стартираме фрапантно да понижаваме нашите излъчвания (на парникови газове). Солидарността и дейностите могат да стартират през днешния ден “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР