Стив Прийст, басист и съосновател на британската група глам-рок група

...
Стив Прийст, басист и съосновател на британската група глам-рок група
Коментари Харесай

Почина басистът на глам-рок звездите „Суийт“

Стив Прийст, басист и съосновател на английската група глам-рок група “Суийт ”, е умрял на 72-годишна възраст в Лос Анджелис, заяви фамилията му в обществените мрежи. 

Причината за гибелта към момента не е оповестена, само че здравето на музиканта беше влошено през последните месеци. На 12 март в обява на формалната страница на Sweet във Facebook бе посочено, че Прийст е признат болница в Лос Анджелис, и „ получава най-хубавата допустима грижа “, без други детайлности.

Новината за гибелта на Прийст беше доказана в четвъртък от последния  оцелял от четиримата основители на “Суийт ”, китариста Анди Скот, който написа: „ И най-после остана един! В момента съм смачкан. Стив Прийст е умрял. Съпругата му Морийн и бяхме в контакт и въпреки че здравето му се утежни, изобщо не чаках това. Мислите ми са със фамилията му "

На гребена на глам-рок вълната, редом със звезди като Дейвид Боуи, „ Куийн “ и   “Т.Рекс ”, “Суийт ” избухнаха в Англия и Европа с дълга поредност топ 10 сингли при започване на 70-те години: Co-Co, Wig Wam Bam, Blockbuster, Hellraiser и Little Willy - първият шлагер на квартета в Съединени американски щати, стигнал №3 в  началото на 1973 година

С Прийст на баса и като втори вокалист с присъщ висок глас, артистът Брайън Конъли, китаристът Анди Скот и барабанистът Мик Тъкър, “Суийт ” триумфите на групата в класациите  продължиха с Ballroom Blitz, Fox on the Run… Преди да се разпаднат в края на десетитетието записаха още един огромен шлагер - Love Is Like Oxyge. 

След няколко опита са соло кариера и за рестарт на групата с нови музиканти, Конъли почина през 1997 година, а Тъкър умира през 2002 година Скот направи своя лична версия на “Суийт ”, с която продължи  да обикаля света. През 2008 година и Прийст сформира своя версия на групата, като през последните години по време на концертите им той свиреше седнал. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР