Стив Ханке е професор по приложна икономика от университета Джонс

...
Стив Ханке е професор по приложна икономика от университета Джонс
Коментари Харесай

Проф. Стив Ханке: Очаквам ниска инфлация в България. Еврото ще ви донесе повече корупция

Стив Ханке е професор по приложна стопанска система от университета " Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати. Богатата биография на професор Ханке включва длъжността стопански консултант на президента Роналд Рейгън. След това Ханке поучава президенти и държавни управления в страни в преход към пазарна стопанска система.

У нас е прочут с присъединяване си в използването на валутния ръб като консултант на президента Петър Стоянов. Като подобен, той има директни наблюдения върху процеса по приватизация на огромни български предприятия в края на 90-те години на XX в.

В позиция, оповестена в " Уол стрийт джърнъл " през лятото на 2021 година Ханке предизвестява, че " прекомерно масираното изтичане на пари в стопанската система " ще докара до висока инфлация, която е можело да бъде планувана.

" В момента в света има толкоз доста пари, че банките не знаят какво да вършат с тях ", споделя Ханке.

Теория на повишаването. Глобални игри и високи цени - от Колорадо до Карнобат.

Стив Ханке в рубриката „ Роуминг “ на „ 120 минути “.

- Професоре, цените в Съединени американски щати доближиха рекордни равнища от 40 години насам, инфлацията във Англия доближи най-високите равнища за последните 30 години. И в България имаме висока инфлация на фона на ниски месечни приходи. Какво се случва?

- Инфлацията постоянно и на всички места е паричен феномен, резултат на печатането на прекалено много пари, в остатък. Причината хората да не схващат какво се случва е, че политиците и публицистите търсят повода за инфлацията все на неверни места. Има единствено една причина, а тя е предлагането на пари.

Ако да вземем за пример, четем доста за проблеми във веригите на доставки, проблеми, свързани с COVID-19, дефицит на полупроводници, проблеми с доставките и така нататък, или пък се вглеждаме в цените на силата, на нефта – виждаме, че всичко се подвига. Но това е обвързвано с смяната в относителните цени, само че не и общото равнище на инфлацията. Нека ви дам образец – Япония да вземем за пример има всички проблеми с веригите на доставките, дори повече, в сравнение с другаде, не могат да получат полупроводници и затварят автомобилостроенето, тъй като не могат да намерят благонадежден достъп до полупроводници. Какво е равнището на инфлацията там? В Япония инфлацията е под 1%. А Швейцария? И там инфлацията също е под 1%.

А Китай? Втората най-голяма стопанска система в света? Огромни проблеми с веригите на доставките и инфлацията е по-малко от 2%. Защо? Защото Япония, Швейцария и Китай внимават с управлението количеството издадени пари. Те не печатат непотребни пари. Това е. Ако погледнете Съединени американски щати, те са най-големият по този начин да се каже виновник в " печатането " на пари от началото на COVID-19 от февруари 2020 година Те са напечатали и нараснали паричните средства в обращение с над 40% за 2 години! Това е връх и по тази причина има рекордно равнище на показателя на потребителските цени за последните 40 години – 7,5%.

От този растеж от 40%, към 10 процентни пункта се употребява за смазване на стопанската система и задвижването ѝ, т.е. в допълнение, с цел да отговори на потребностите и търсенето на пари. Но остават към 30% кумулативен растеж в съществуването на пари, които са остатък. Какво ще стане с тях? Ще влязат в инфлацията след сред 12 до 24 месеца. Моето мнение за инфлацията в Съединени американски щати, а апропо, двамата с Джон Грийнууд, основен икономист на „ Инвеско “ в Лондон, написахме публикация за " Уол стрийт джърнъл " през юли, в която декларирахме, че към този миг инфлацията в Съединени американски щати ще бъде сред 6 и 9% и ето - 7.5% е. Бяхме прави и то бяхме първите, тъй като гледаме количеството пари.

А в Еврозоната, която е от интерес за България, несъмнено, тъй като, поради валутния ръб сте де факто в нея, те не са напечатали толкоз огромен остатък от пари. Сега мисля общото отпечатване на пари не е 30 процентни пункта, а към 7 в Еврозоната. Така че, до края на годината, планувам междинната инфлация в Еврозоната да е 3%.

- Факт е, че цените в България скочиха рекордно за последните 10 години. Задава ли се решение на хоризонта? Например в случай че се усилят разноските в държавния бранш, т.е. с по-високи пенсии, заплати за учители и други, можем ли да се оправим с инфлацията или единствено можем да опитаме да я смекчим?

- Не. Инфлацията е подбудена от наличните пари, не от всичките други неща. Оставени сте в ръцете на ЕЦБ и, както споделих, остатъкът, създаден от тях, не е чак толкоз огромен, едвам 7% кумулативен растеж и мисля, че инфлацията в Еврозоната ще спадне до 3% до края на годината. Но какво значи това за България? При вас, методът, по който инфлацията се развива – апропо имах изявление с Петя Минкова през декември – тя го разгласява във вестник „ 168 часа “ и тя ме пита: „ Каква мислите ще бъде инфлацията в България за края на годината? " Отговорих „ 3 % “. Но това е цифрата, което чакам да бъде междинното ниво за Еврозоната. В България ще бъде малко по-висока – към 5%. Има повишено равнище, релативно по отношение на междинното за Еврозоната – към 1-2% по-висока от междинното и леко изостава. Натам отиват нещата. Аз бих бил спокоен. Зле е, само че ще се оправи, ще падне.

- А сравнението сред скоростите на възходящите цени и приходите? Могат ли да вървят по едно и също време, тъй като постоянно по-бавно нарастват приходите?

- Ами, в случай че погледнете статистиката в България за приходи, поправени по отношение на инфлацията. Това е въпросът – какъв действителен приход им остава, откакто получат своя приход и инфлацията им отнеме дял – какво им остава. Ако погледнете европейската статистика за България – от 2008 до 2017 година, същинският приход в България нараства годишно, освен това много по-високо от междинното за Европейски Съюз. Средното за Европейски Съюз за целия този интервал – същинският приход, поправен по отношение на инфлацията, е повишен едвам с 1,75%. В България растежът е 30% от 2011 до 2018 година Защо нямаме данни след 2017 от Евростат? Това би било елементарно да се види, само че не мога да го намеря – тъй като Национален статистически институт не рапортува вярно информация към Евростат от 2017 година насам, дружно с Малта, Исландия, Албания и Турция.

Това назовавам " група на покварата " – не регистрират вярно данните, затова е доста мъчно да се отговори на въпроса Ви по последни данни. Но самичък съм пресметнал и за 2018-та, 19-та, 20-та действителният приход нараства в България. За 2021 година Национален статистически институт не е разгласил всички данни, тъй че не мога да направя тъкмо пресмятане за годината, само че наподобява, поради данните за тримесечието, оповестени от Национален статистически институт, че действителният приход още е повишен. Така че това, което казваш, Светльо, не е правилно. Реалният приход в България пораства.

- Дискусията към държавния бюджет в България, варира от отбраняване проекта на държавното управление да се усилят разноските, като задачата е близо 5% растеж на Брутният вътрешен продукт, наред с нападки от опозицията за огромния недостиг и възходящия държавен дълг. Какво демонстрират Вашите разбори?

- Анализът тук е, че програмата на държавното управление, стремяща се към 4,9% растеж в Брутният вътрешен продукт е прекомерно оптимистична. Ако погледнете растежа от 2000 до 2008 година, когато България е много дейна, приблизително е към 6% – доста положителни резултати. След това, Великата криза настъпи и, в случай че погледнете от 2009 до 2021 година, много муден растеж – 1,75%, 2015 до 2019 година почти междинни равнища – 3,4%. Ако погледнете тези данни и помислите, съгласно мен тези 4,9% са в небесата. Новото държавно управление го предлага като нещо доста оптимистично, което не смятам за реалистично. А и бих добавил, че програмата за вложения – и те постоянно са светли очаквания – в никакъв случай не съумяват да ни дадат обещаното от държавното управление. Винаги най-после разноските са надвишени, плановете закъсняват, последващата възвръщаемост е минимална. Любимият ми образец е тунелът под Ла Манша – там възвръщаемостта от прекосяването сред Обединеното кралство и Франция е -15% годишно. Минус! Тези инфраструктурни планове са просто празни приказки.

- Кой е най-големият проблем на България сега? Инфлацията? Високите цени на силата, цените на газа? Нарастващият, само че към момента невисок спрямо другите европейски народи приход? Или работната ръка?

- Краткосрочният и непосреден проблем, склонен съм с българите, е инфлацията. И, както споделих, тя ще спада. Проблем е, тъй като ЕЦБ е напечатала прекалено много пари, само че ще се успокои. Това скоро ще отмине. Големият и дълготраен проблем е демографията. Населението в България от ден на ден застарява. Това е същински проблем и единственият метод да се справите с това е първо, да запазите валутния ръб и да извършите каквото вършат в Хонконг и Сингапур. Обречени сте, в случай че решите да се придържате към европейските проекти, пробвайки се да копирате това, което вършат в Европейски Съюз.

Трябва да бъдете изобретателни, да вършиме както вършат в Сингапур – свободни пазари, дерегулиране. Позволете на пазара да вземе превес, държавното управление да отстъпи. Новото държавно управление доста ме тревожи, тъй като приказват за харчене на повече пари в България. Точно противоположното ви би трябвало, това единствено подхранва корупцията, държавните разходи са моторът на корупция. Трябва да измененията посоката на придвижване, поради този демографски проблем, като това ще сътвори новаторска и динамична стопанска система, която би привлякла хора в България. Тя е ужасно място – съвършено разположение, съвършен климат, невероятна кухня, прелестни хора. Всичко е супер – с изключение на икономическите политики.

- Знаете, професоре, че в случай че има неустойчивост сред Изтока и Запада, Европа заплаща скъпо за това. Има ли метод да се успокоят цените на силата в близко бъдеще?

- Не. Защото Европейската концепция за силата е съвсем самоубийствена. Погледнете Германия – махат въглищата, стопират нуклеарната сила, имат вятърни перки и слънчеви панели. Но казусът е, че вятърът не духа от самото начало, както и слънцето не грее непрекъснато. Единственият метод да работи системата е да има големи акумулатори, което Германия няма. Тя е в извънредно състояние. Единствената страна в Европа с рационално мислене по отношение на енергетиката е Франция.

Макрон наскоро направи противоположен завой – разгласи, че ще се строят 28 нови АЕЦ, започвайки от 2028 година Така че Франция е на прав път – би трябвало да имате нуклеарна сила. Това е единственото решение в случай че желаете чиста и безвредна сила – атомни централи. Малките централи, които се проектират и вкарват в употреба са верният път – не големите остарели АЕЦ, а дребни централи, напълно автоматизирани, доста безвредни. Според мен казусът с енергетиката ще съществува в Европа дълго време, тъй като Европа е направила доста пагубни неточности и нелепости, що се касае до прехода от обичайната сила към по-зелени неща. Не виждам краткосрочно решение, нещата единствено ще се влошат.

- От друга страна и цените на парцелите нарастват през последните две години. Някои споделят, че е вследствие на ниските лихвени равнища, а съгласно други е балон, който може да засегне стопанската система. Какво мислите? Апартамент в София е по-скъп сега от апартамент в някои от най-големите градове в Щатите.

- Пак се връщаме на количествената доктрина за парите, която загатнах. Парите задвижват стопанската система и в случай че увеличите наличността на пари, което се случи, откогато почна COVID-19, към 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите парцели. Имаме голям растеж в цените на парцели в Съединени американски щати, поради увеличеното предложение на пари към 9 месеца след началото през февруари 2020 година Същото се случва в Европа. Според мен парцелите са добра отбрана против инфлацията. Ако погледнете издадените позволения за градеж в България съвсем са се удвоили от 2016 година Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от огромното нарастване в предлагането на пари. Всъщност поредността е следната – наличността на пари скача, цените на активите нарастват сред 1 и 9 месеца по-късно, след това същинската стопанска система се усилва до 6-12 месеца по-късно и след едвам 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави много по отношение на първичното увеличено предложение на пари. В момента бих споделил, че може малко да сте се забавили, само че в случай че ви предложат добра ипотека и намерите прелъстителен апартамент в София – аз бих го купил.

- А проблемите на китайската „ Евъргранд “? Застрашен ли е светът на строителството сега? Някои виждат капацитет за начало на нова финансова рецесия, допустимо ли е?

- Ами, проблем е за Китай, само че не и за останалия свят. „ Евъргранд “ е голяма компания в областта на недвижимото имущество, с близо 300 милиарда $ – милиарда $ – задължения. Имат проблеми с покриването им. Какво се случва с всички тези компании – след началото на рецесията през 2008 година, китайската централна банка вля доста пари в пазара, банките отпуснаха доста заеми и компании като „ Евъргранд “ се натовариха с прекалено много заеми. Така са се натрупали тези 300 милиарда. И в този момент не могат да си ги покрият. Това е казусът. Но китайците са наясно с това, от тези 300 милиарда едвам към 10% са в чужбина, тъй че другаде няма да има наранени. Освен това, в Китай има финансов надзор.

Така че там няма да има суматоха с приключване на капитала, както е при доста страни с разрастващи се пазари, тъй като имат финансов надзор. Какво вършат там? Знаят, че имат проблем с сходни компании като „ Евъргранд “ и се пробват да ги облекчат. Въвели са политика, наречена " Три червени черти ", които са свързани с три червени черти във финансите и докладите на тези сдружения, с цел да понижат финансовото съответствие и ливъриджа, което наподобява върви добре. Освен това, централната банка, както споделих по-рано, държи под надзор предлагането на пари, тъй че да не печата непотребни пари. Няма и доста инфлация – под 2% е. Това е картината. Не мисля, че е интернационален проблем, само че е огромен вътрешен проблем за Китай.

- Професоре, каква е прогнозата Ви за цената на живота в България през тази година?

- Споменах по-рано – 3%, това беше за инфлацията в Еврозоната. Мисля, че цената на живота, инфлацията, употребявайки хармонизираното ниво на инфлацията, не българското, изчисленото от Евростат равнище на инфлацията ще бъде към 5% към края на годината за България. Това е прогнозата ми все още.

- Правителството възнамерява да има рекордно високи публични разноски и – ето, че идваме към обичаната Ви тематика – ще стигнем ли Еврозоната?

- Еврозоната в действителност беше обичана тематика за Борисов, тъй като това беше неговото " завещание " и достижение – да махне Валутния ръб и да вкара еврото. Той го направи по време на пандемията от COVID-19, когато всички бяха разсеяни. Промъкна се измежду нощ и вкара България в чакалнята, в ERM II.

- И новото държавно управление има намерение да го продължи.

- Това желая да кажа – новото държавно управление е още по-фанатично в приемането на европлана на Борисов и от самия него! Което за мен е необикновено! Според мен и Борисов, и новото държавно управление са незапознати и заблудени за европлана си. Валутният ръб работи и е работил съвършено към този момент над четвърт век. Какво ще ви донесе еврото? Повече корупция, по-малко надзор върху бюджета и повече инфлация. Ако погледнете двете страни, които имаха валутни бордове – Естония през 1992 година – задържаха го, работеше съвършено – махнаха валутния ръб през 2011 година и се причислиха към еврото – те имат най-високото равнище на хармонизирана инфлация от всички страни в Европа – 12,2% през януари. Друга страна – Литва, бях държавен консултант, дори бях част от държавното управление на Литва – вкараха валутен ръб през 1994 година, работеше съвършено, след това, през 2015 година, обратно на препоръките ми одобриха еврото – те са вторите по инфлация в Еврозоната – 11,7%. Точно това ще се случи в България. Какво би трябвало да се направи? Това е сериозният въпрос. Трябва да има обзор на изгодите и разноските за влизането в Еврозоната. Ползите надвишават ли разноските? Правителството в никакъв случай не го е предписание. Нито Борисов го е направил, нито актуалното държавно управление наподобява да има желание да го прави, а би трябвало. Българска народна банка би трябвало да направи същото. Академичната общественост в България и тя.

Освен това, би трябвало да се направи сходен разбор и от външни, самостоятелни специалисти, по този начин стигаме до работната група по валутните бордове в Джонс Хопкинс. Състои се от великия Жак дьо ла Розиер от Париж, Франция, някогашен шеф на Френската национална банка, някогашен ръководещ шеф на МВФ, някогашен ръководител на Европейска банка за възстановяване и развитие, той е член – безценен фамилен другар. Вторият член е Джон Грийнууд, който загатнах по-рано, той е архитектът на валутния ръб на Хонг Конг, учреден през 1983 година Последния член го гледате сега. Създал съм валутните бордове в Естония, Литва, България и Босна. Ние също би трябвало да създадем самостоятелен разбор на изгодите и разноските. След това би трябвало да се съберат всички разбори и прегледи на масата и да се организира многолюден спор в България по отношение на махането на валутния ръб и присъединението към еврото. След това би трябвало да има референдум, който ангажира и обществото, по отношение на времето за приемане на еврото – следва да бъде деликатно квалифициран референдум с единствен въпрос " Смятате ли, че в този момент е моментът да влезем или по-нататък? " и мога да Ви кажа…

- Какъв е отговорът ви?

- Резултатът ще е, че българското общество ще отговори " по-нататък ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР