Стетоскоп прогнозира бъдещи проблеми с автомобилите, преди да е станало

...
Стетоскоп прогнозира бъдещи проблеми с автомобилите, преди да е станало
Коментари Харесай

Мобилно приложение диагностицира коли по звука им

„ Стетоскоп ” предвижда бъдещи проблеми с колите, преди да е станало късно

След година-две хората ще получават подробна диагностична информация за автомобила си за броени минути, на своя смарт телефон

Група учени са създали смарт телефон приложение, което е в положение да диагностицира проблеми по автомобила единствено посредством звуков разбор. Предимствата на новата технология са минимум две. От една страна, тя улеснява откриването на проблемите. От друга – приложението е в положение да проучва звука и да алармира за нередностите „ в зародиш ”, преди да се е стигнало до повреда.

Само след година-две хората ще са в положение да получат подробна диагностична информация за автомобила, с който се движат, единствено за няколко минути – без значение дали са притежатели на возилото, карат го чартърен, взели са го от стратегия за споделени коли или пък се возят при другар.

На пътуващите няма да е нужно да знаят каквото и да е за историята на автомобила или да се свързват с него по какъвто и да е метод. Информацията ще бъде получена от разбора на звуците и вибрациите на автомобила, измерени посредством микрофона на телефона и акселерометрите в него.

Технологията е развита като докторска дисертация на теоретичен помощник в Масачузетския софтуерен институт – Джошуа Зигел. Той се заел с създаването дружно със собствен сътрудник, професор по машинно инженерство – Санджай Сарма. Иновативното приложение за смарт телефони комбинира разнообразни диагностични системи, създадени от екипа, може да спести на водачите пари и да усъвършенства пробега на колите им, съгласно Зигел.

Обичайно смарт телефоните се употребяват за автомобилна диагностика чрез OBD системите – вграден бордови програмен продукт за диагностика. За връзка с този жанр системи към този момент съществуват голям брой смарт телефон приложения. Всички те обаче изискват свързване на телефона посредством кабел към съответния конектор на бордовия компютър – всекидневно ситуиран към мястото на лидера, под таблото.

Освен това посредством сходни стратегии се схваща за проблеми, които към този момент са налични. Приложението на учените от MIT обаче има за цел по-скоро да предвижда и да предизвестява за идни неприятности по колата. „ Чувствителността [на днешните телефони] е толкоз висока, че можете да свършите добра работа [по разкриване на съответните сигнали], без да имате потребност от специфична връзка ”, споделя Зигел.

Мобилното приложение ще предвижда и предизвестява за идни неприятности по колата

Основната концепция е да се даде диагностична информация, която може да предизвести лидера за идни проблеми или нужна рутинна процедура, преди да се стигне до повреди или течове. Например, звуците на мотора могат да подскажат какъв брой задръстен е въздушният филтър и по кое време има потребност да се смени.

„ С приложеннието слушаме дишането на колата и чуваме, когато тя стартира да „ хърка ”, споделя Зигел. „ Когато филтърът стартира да се задръства, в него се появява свиркащ тон при навлизането на въздуха. Слушайки го, не можете да го различите от шума на нормлано работещия мотор – само че телефонът ви може да го познае ”.

Голяма част от диагностиката, вложена в приложението, се извлича посредством машинно самообразование – сравняване на доста записи на звуци и трептения от добре работещи коли и сходни на тях коли с налични характерни проблеми. Системата е способна да извлече напълно леки, недоловими за човешкото ухо разлики. Например логаритмите, предопределени за разкриване на проблеми при салдото на колелата, са се потвърдили като по-успешни от слуха на специалистите на огромна автомобилна компания, споделя Зигел.

В развой на разработка е първообраз на смарт телефон приложение, което включва всички тези диагностични принадлежности вкупом, и ще бъде готово за тестване след към шест месеца, дава обещание ученият. Предстои да забележим дали тази новаторска и налична разработка ще влезе всеобщо в приложимост, предпоставките за това са налице.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР