Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от

...
Коментари Харесай

Стефан Попов: Сривът на публичността е системен проблем

Стефан Попов e лекар по философия и обществени науки от New School for Social Research, Ню Йорк, и лекар на науките от СУ " Климент Охридски ". Професор по философия и социология в Нов български университет. Автор на книги по философия и политически науки. Изпълнителен шеф на фондация " Риск Монитор ". Текстът е част от коментара " Мълчанието на господарите " , който можете да видите
Този срив на публичността, на аргументирания публичен спор, е систематичен проблем, резултат от еволюция (по-точно деволюция) от 90-те години насам. Той не трябва да се свързва единствено с една партия.

Първите години на прехода бяха извънредно дискурсивни години, белег за всеобща гражданска възбуденост - хората желаеха да знаят, да разискват, да опровергават, да вършат осведомени избори.

В България алегоричен възвестител на безмълвната политика стана Симеон Сакскобургготски. Той наложи държание, което може да се илюстрира с израза " господари на мълчанието ". Така той даде началото на нова политика, въпреки че при него това е въпрос на същностно разбиране, че политиката не се прави в диалог с народа. Той е монархичен във вените и костите си, възприема себе си като изконно, по воля Божия, представител на народа, единствен и еднопосочен представител на народа. (Така, както не очакваш от една майка да беседва с пеленачето си по какъв начин най-добре да го гледа.) Царят съумя да внуши, че всичките триумфи на политиката на България по негово време, да вземем за пример присъединението към НАТО и към Европейски Съюз, са реализирани на правилото " аз работя, не дрънча. "

Другият подобен типаж е Доган. Причината там също е систематична и сходна с монархическата. Доган има същата естествена легитимация, естествен запас, а точно етническия капитал, бих го нарекъл етно-природен капитал.

Така и двамата имат отвъдпублична легитимация. Тя не зависи от продан на причини в публичността, които са заместени от такива " вълшебен " трикове в като да вземем за пример " 800 дни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР