Стайните растения придават на дома специален чар и комфорт, но

...
Стайните растения придават на дома специален чар и комфорт, но
Коментари Харесай

Грешки при грижата за стайните растения

Стайните растения придават на дома специфичен сексапил и комфорт, само че грижата за тях по никакъв начин не е лека. Понякога стайните цветя умират в границите на няколко дни след покупката. Това от време на време може да се дължи на обикновени неточности.

Грешен избор на растение

Хората постоянно купуват саксийни цветя, тъй като са красиви, само че не се замислят дали да вземем за пример качеството и количеството на естествената светлина в дома са подобаващи за развъждането им. Към избора би трябвало да се подхожда деликатно и да се вземат поради изискванията в пространствата, в които ще се отглеждат растенията.

Излишните растения в дома

Идеята е чудесна да се подреди хубав зелен ъгъл в жилището, само че доста е значимо да се съблюдава мярката. Хората от време на време в желанието си да изпълнят къщата със зеленина, купуват прекалено много всевъзможни цветя и вследствие на това доста от растенията умират, преди да схванат и да се научат по какъв начин вярно да се грижат за всяко от тях.

По-удачно  е да се стартира с един, най-много два типа растения, с цел да се откри подобаващата грижа за тях и по-късно последователно да се прибавя още.




Промяна на температурата 

За да се поддържат стайните растения в добър тип, от изключително значимо значение е температурата в помещението. Повечето растения се усещат по-комфортно при 18–26 °C. Твърде ниските или високи температури, както и честите промени, са пагубни за цветята. Ето за какво саксиите не би трябвало да се слагат на пътеки. До радиатори или покрай отворени прозорци.

Поливане на цветята

Честотата на поливане зависи от количеството светлина, което цветята получават, температурата, влажността и доста други фактори. Съветът на експертите е да не се полива по график, а да се ревизира положението на почвата. Например, в случай че е било облачно през цялата седмица, процесът на фотосинтеза не е бил доста деен, което значи, че растението може да не се нуждае от вода на идващия ден съгласно графика. Състоянието на почвата може да се оцени с пръст, в случай че растението “живее ” в плитка саксия, или с дървена пръчка, в случай че е в огромна и дълбока.

Трябва да се забие пръчката в почвата, тъй че да стигне до дъното на саксията, да се остави за минута, след което се издърпва и се ревизира дали е мокра в края. Ако е по този начин, значи е прекомерно рано за поливане на растението.

Важно е да се знае, че кактусите и сукулентите би трябвало да се напояват, когато земята е изцяло суха.

Тропическите широколистни растения обичат отчасти влажна почва.

Папрати и цветя с тънки листа виреят на леко суха почва. Трябва да не се не помни за верните паузи сред поливанията. Същите кактуси или сукуленти не би трябвало да се поливат в продължение на няколко седмици, а папратът ще се нуждае от влага след седмица.

Прекомерно или незадоволително поливане

Прекомерното поливане е сигурен метод да се убие едно растение. Това може да аргументи пожълтяване на листата и изгниване на корените. Ето за какво, преди да се полива цветето, би трябвало да се ревизира почвата в саксията. Ако към момента е мокро, вода към момента не е нужна.

Другата страна на монетата – незадоволителното поливане – също може да навреди. В този случай листата стават кафяви, а корените изсъхват.

Експертите поучават също да се знае какъв брой влага получава растението в естествената си среда и да се повторят тези условия вкъщи.

Можете също по този начин да се закупи специфичен влагомер за почва за стайни растения. Той ще ви помогне да се разбере по кое време е време за поливане на цветята.

Нужда от наторяване

Много хора имат вяра, че самата вода е задоволителна, с цел да се усещат добре растенията. Това не е истина. Торенето е значима част от грижата за цветята. Те, сходно на хората, се нуждаят от спомагателни грижи и вярно хранене.




Смяна на сезоните

Точно като смяната на температурите, растенията са мощно повлияни от промяната на сезоните. Грижата за цветята би трябвало да варира според от това дали е зима, пролет, лято или есен.

Повечето растения изискват по-малко вода през зимата, защото получават по-малко слънчева светлина и са в положение на бездънен покой, когато метаболизмът им е понижен и растежът се забавя.

Неподходяща почва

Към избора на почва също би трябвало да се подхожда деликатно. Всичко зависи от растението. Някои хора избират почвата, която се оттича бързо, други, в противен случай, не я харесват. Така че си коства да проучите цялата налична информация за растението и да изберете тази, която му подхожда идеално.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР