Стая 411 е специална в хотел „Пера Палас“ в Истанбул.

...
Стая 411 е специална в хотел „Пера Палас“ в Истанбул.
Коментари Харесай

Пера Палас - хотелът, в който Агата Кристи написа „Убийство в Ориент експрес“

Стая 411 е специфична в хотел „ Пера Палас “ в Истанбул. Смята се, че точно тук Агата Кристи написва именития си разказ „ Убийство в Ориент експрес “. И по този начин стаята става също толкоз именита и една от най-желаните в това, което се е трансформирало в забавна композиция от музей и хотел.

След като научих, че този хотел в действителност е наличен за всеки, ми се прииска и аз да бъда посетител. Но с изненада открих, че фамозната стая на Агата Кристи е резервирана месеци напред. Остана ми единствено да отида на място и да ревизира в действителност ли е толкоз магично това място в сърцето на Истанбул и в действителност ли има толкоз неразкрити мистерии с името на Агата Кристи.
 Върнаха мистериозно откраднати ръкописи на Дарвин 15 апр 2022 | През 2001 година някой е откраднал скъпи ръкописи на британския академик Чарлз Дарвин от библиотеката на университета...
Загадките стартират още с откриването на „ Пера палас “, тъй като в региона в квартал „ Бейоглу “ има най-малко дузина хотели с сходни имена. Лъкатушейки в тесните улички, където мъчно се разминават две коли, само че за сметка на това изобилстват туристи от целия свят, изливащи се от заведенията от всевъзможен вид, градът те гълтам във радостна врява. И ето, хотелът се изправя пред мен.

Още с влизането чувствам по какъв начин стрелките на часовника спрират и се превъртат 100 години обратно. Потъвам в аления килим на стълбището и ме посреща общителният личен състав в старовремски облекла и бели ръкавици. Всички приказват отличен британски и грижливо ме вкарват в ситуацията от края на 19-и век. Хотелът е отворил порти през 1892 година и е измежду първите електрифицирани здания в Истанбул. Обзавеждането е първокласно и неокласическо, само че в красиво комбиниране с османския жанр – с типичните за арабската архитектура архади, колонади и куполи, забележими от вътре.

Потъвам в обувките на Еркюл Поаро, който ще опита да разплете мистерозното ликвидиране. Тук всеки ще се заплени от прелестната конюнктура, а в случай че сте фенове на мистериите, ето ви още една:

През 1979 година холивудският медиум Тамара Ранд твърди, че се е свързала с духа на Агата Кристи и тя й е издала, че има прикрит ключ в стая 411. Скоро по-късно подобен ключ е бил открит под паркета. Медиумът споделил, че този ключ отваря скришен бележник, само че 40 години по-късно той още не е открит.

Мистериите към Агата Кристи са нещо типично за нея. Но напълно не на смешка, тя изчезва през 1926 година за цели две седмици, след което се появява в хотел в Англия, като никой, в това число и тя самата, не помни по какъв начин се е озовала там и къде е била. Историята е толкоз нашумяла, че за дълго е водеща тематика за пресата.

Смята се, че в търсения бележник, който тайният ключ би трябвало да отвори, се крие истината за мистериозното изгубване на Агата Кристи. От тогава всеки клиент на хотела се надява, че шансът ще му се усмихне и ще откри тайния бележник. Нощувката в хотела е задача допустима. Само че е нужно резервация за нея най-малко 6 месеца по-рано, защото това е най-желаната стая в хотела. Цената й е 240 евро на вечер с включена закуска, само че какво са тези пари на фона на същинското премеждие? Стаята е превърната в настоящ музей и изцяло е непокътнато истинското обзавеждане.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР