Стават все по-съвършени, балансирани и мобилни. Шарят из въздуха и

...
Стават все по-съвършени, балансирани и мобилни. Шарят из въздуха и
Коментари Харесай

Дроновете - бъдещето вече е тук!

Стават все по-съвършени, уравновесени и мобилни. Шарят из въздуха и трансформират всекидневието ни. Малките въздухоплавателни средства, наречени дронове. Карат ни да мерим сили в надпревари по бързо и точно хвърчене.

Класическите отдалечени към този момент са демоде. Новите дронове могат да се ръководят напряко посредством смарт телефони. А още по-новите са задоволително интуитивни, с цел да реагират на това, което им кажат очите ни.



И още – дроновете са на път на създадат гражданска война в медицината. Наскоро първият подобен дрон достави бъбрек за трансплантация в Съединени американски щати. Това се смята за голям пробив, който може да преобърне света на медицината и да избави доста човешки животи.

Десет минути и разстояние 4,5 км. Един дребен дрон сполучливо транспортира бъбрек от паркинг до покрива на Университетската болница в Мериленд. Спасен е животът на една жена. За задачата учените са поискали позволение от управляващите, а полицията е затворила улиците, над които е трябвало да прелети дронът. Надпреварата с времето е eдин от най-сериозните проблеми при трансплантациите. Смята се, че след 3 до 5 години дроновете ще станат надеждно средство за преместване на органи. Сега трансплантациите постоянно са свързани с ангажиране на частни самолети, които оптимално бързо да доставят животоспасяващия орган, само че това коства прекомерно скъпо. За разлика от дроновете.

Въпреки дребните си размери, дронове могат да следят през високочувствителни камери. Могат да записват всичко, което видят. И към този момент са правени доста опити, в които успешно придвижват дребни товари. А за какво не и по-големи, за какво не и хора?

На Технологичното ревю в Лос Анджелис, което събира нововъведения от целия свят, беше показан първият модел на дрон, който ще може да бъде употребен като въздушно такси. Сбогом на тапите по улиците и поздрав на бъдещето от филми като „ Петият детайл “ и сагата „ Междузвездни войни “!   



Навигацията ще се дефинира от надеждни датчици и компютри, а маршрутът ще е авансово заложен. В дрона има само таблет, посредством който се вкарва пътя и се контролира температурата в кабината. На този стадий създаденият модел може да транспортира един пасажер на височина до 3500 метра. Скоростта на хвърчене може да доближи 100 км/ч., а времето на полета е лимитирано до 23 минути – това покрива дистанции до 32 км. Конструкторите на дрона са заложили на система от 8 перки за спомагателна сигурност, баланс и обезпечено гладко кацане.

Плановете за развиване на този вид въздушни транспорти плануват и създаване на центрове за контрол с опция за отдалечена интервенция при непредвидени обстановки. Дали ще е скъпо? Очакваната цена за дрон е сред 200 и 300 хиляди $, с наклонност към поевтиняване при всеобщо произвеждане. А това, в съпоставяне със скъпите полети с частни самолети, са си напряко жълти стотинки.



Конструктурите обаче не не помнят, че дроновете се появават за развлечение и не стопират да развиват капацитета им в тази тенденция.

В Китай все по-популярна атракция става светлинното дрон шоу. Традициите не са това, което бяха и през последните години китайците даже заменят обилната заря с това шоу. 500 дрона вършат непредвиден и саморасъл въздушен балет. С тяхна помощ се описват истории. През последните няколко години редица компании се ориентират към основаването на спектакли с безпилотни машини, като те са оборудвани с разнообразни по цвят светещи диоди. Всеки дрон има авансово заложени координати. Когато към този момент са в небето, всеки си знае мястото. Контролът се реализира единствено от един компютър, като авансово се задава траекторията, скоростта и позицията.



За да се реализиране същинско съвършенство, се изискват седмици подготовка, а подготовките не престават с дни. Предимството на дрона е, че с него можеш да направиш всевъзможни форми и фигури, даже приказни герои като фамозните китайски дракони. Така можеш да разкажеш цяла история, която преплита нововъведението с традицията. С класическите фойерверки това е невероятно. Единственият дребен минус на това представление е, че то е прекомерно малко, с цел да засити сетивата. Продължава едвам 12 минути - толкоз, колкото устоят батериите.

Бъдещето и развиването на технологиите обаче е в тяхна изгода, до момента, в който не стане всекидневно да виждаме дронове дракони, дронове коли за спешна помощ и дронове таксита на всички места към нас. 
А разбрахте ли кой и по кое време провежда най-мащабното групово нанагорнище на Мусала?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР