Става въпрос за стандартна процедура. Българското въздушно пространство е част

...
Става въпрос за стандартна процедура. Българското въздушно пространство е част
Коментари Харесай

Министър Заков с подробности за вчерашния инцидент със самолет нарушител

Става въпрос за общоприета процедура. Българското въздушно пространство е част от това на НАТО и в този смисъл няма по какъв начин да се лети в него без да се съблюдават разпоредбите. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Българският изтребител е изхвърчал и образно е опознал обекта. Опитал е радиовръзка, не е имало такава връзка и самолетът е кацнал на летището до плевенското село Бохот. Очевидно става дума за подготвителен полет и неспазване на разпоредбите. 

Това съобщи на бирифнг министърът на защитата във връзка вчерашния случай със аероплан, който бе прехванат от българските Военновъздушни сили. 

" Нарушението е това, че е летяно в зони, в които се изисква да има полетен проект. Отделно дейностите на самолета са провокирали терзания в управлението на НАТО и те са подали сигнал, тъй като са решили, че има риск. Моят зов към всички авиоклубове в България е да бъдат доста деликатни, тъй като всички знаем каква е обстановката сега. Всички процедури би трябвало да се съблюдават и не трябва да се стига до сходни обстановки, в които да се харчат големи средства за сходни интервенции. Операцията коства доста пари. Сумата е огромна. Ако бяха спазвали разпоредбите, нямаше да има такава интервенция. Инцидентът от нощес сподели, че можем да реагираме при сходни обстановки. Отново ще повторя, че дейностите на самолета са довели до това командването на НАТО да реши, че има риск. Всички би трябвало да съблюдават разпоредбите ", прикани военният министър. 

" Това, което стана с газа, се случи и с лицензите за хеликоптерите. Подобно нещо имаше и с лицензите за дребни оръжия. В този смисъл аз виждам една персепектива за нашите компании, в случай че те съумеят да нагласят своята работа по този начин, че да не употребяват повече такива лицензи. Очевидно ще би трябвало да търсим разновидности за замяна на тези хеликоптери. Това трябваше да се случи доста от дълго време, тъй като беше ясно, че ще се стигне до тази обстановка. Очевидно съветската страна не е благонадежден сътрудник и не изпълбнява договорите си без значение дали става въпрос за газ, нефт или оръжия. Трябва постоянно да имаме алетернатива. Към момента няма потребност приземяваме хеликоптерите, тъй като имат запас. Все отново ще би трябвало да се търсят други други възможности и това е въпрос на пари. Ако тези пари бяха давани в предходните години, в този момент нямаше да сме в това състояние ", разяснява информацията, че Русия приключва действието на документите, издадени на българските авиоремонтни компании на " ТЕРЕМ-Летец " и " Авионамс ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР