Става дума за мистериозна и смъртоносна зараза, за която не

...
Става дума за мистериозна и смъртоносна зараза, за която не
Коментари Харесай

СЗО се готви за борба с неизбежна неизвестна заплаха: Болест Х

Става дума за мистериозна и смъртоносна болест, за която не знаем нищо, като се изключи че може да е идната световна зараза, съгласно специалистите на Световната Здравна Организация (СЗО).

С кодово име Болест Х , този патоген даже още не е открит, само че растящата опасност от съвсем сигурния неминуем краен резултат му е обезпечил място в листата на най-опасните на СЗО – това е азбучник с евентуални бъдещи епидемии, за които подхванатите до момента ограничения за противопоставяне не са задоволителни или въобще не съществуват.

Но по какъв начин може болест, която още даже не е разпозната да се счита за толкоз сериозна опасност за общественото здраве?

Можем да мислим за Болест Х като за сурогат на заплаха от болест, която още не сме срещали, само че виртуално е неизбежна. Това е така наречен Неизвестно, за което знаем и за което СЗО споделя, че би трябвало да сме готови. По тази причина в този момент болестта е в листата с целите.

„ Болест Х съставлява знаението, че сериозна интернационална зараза може да бъде породена от патоген, за който все още не знаем, че може да навреди на хората, “ изясняват специалистите от СЗО в скорошно изказване.

По тази причина Болест Х е в листата с цели за научноизследователската и развойната активност на организацията, която да усъвършенства подготовката колкото е допустимо повече и да е съответстваща на незнайната Болест Х.

Програмата за развойната активност на СЗО беше показана през 2015 година и се преразглежда на годишна база.

Според обясненията на СЗО тя съществува, с цел да приоритизира най-опасните растящи закани от патогени, за които е допустимо да причинят епидемии в близко бъдеще, за които няма противопоставяне.

Последния обзор се състоя през февруари. На срещата специалистите се съгласиха, че следните заболявания са тези, които най-спешно се нуждаят от вниманието на изследователските екипи:

Кримско-конгоанска хеморагична тресчица (CCHF); Вирусна болест на Ебола и вирусна болест на Марбург; Ласса треска; Коронавирус на респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък изострен респираторен синдром (SARS); Nipah и хенипавирусни заболявания; Треска на долината на Рифт (RVF); и вирусът Зика (Zika).

Тази година за първи път СЗО вкара и Болест Х в листата, с което показва знанието си за обстоятелството, че е доста допустимо различен патоген скоро да бъде добавен в тази група. Растящата увереност, че това ще се случи, може в действителност да даде подтик на напъните за битка с неизбежна незнайна опасност.

„ Историята ни учи, че е евентуално идната огромна зараза да е нещо, което не сме виждали до момента, “ споделя шефът на Изследователския съвет на Норвегия и консултант на СЗО Джон – Арне Ротинген пред The Telegraph.

„ Може да наподобява необичайно, че прибавяме „ Х “, само че би трябвало да сме сигурни, че се приготвяме гъвкаво от позиция на ваксини и диагностични проби. Искаме да имаме ‘plug and play’ платформи, създадени по този начин, че да противодействат на всички или най-малко на необятен набор болести, системи които ни разрешават да създадем противопоставяне бързо. “

Откъде би могла да се появи Болест Х? Никой не знае сигурно, само че има задоволително евентуални източници, в това число съществуващи към този момент вируси, които мутират и демонстрират нова симптоматика (като вируса Зика), избягали от лаборатории изкуствено основани вируси, предопределени за биооръжие или пък инфекции пренесени от животни на хора.

„ С смяната на екосистемата и човешкия хабитат постоянно съществува риск болест да се трансферира от животни върху хора, “ споделя Ротинген.

„ Това е натурален развой и е най-важно да сме готови. Това евентуално е най-големият риск. “

Можем да сме признателни, че Болест Х още не съществува, само че вероятността да се появи в бъдеще сигурно е нещо, за което би трябвало да се тревожим с вярата да сме една крачка напред пред заканите.

„ Контактите сред хората и животните стават все по-интензивни с развиването на света, “ споделя научния помощник на СЗО Марион Коопманс пред The Telegraph.

„ Това усилва вероятността заболяването да се популяризира, а също и модерното пътешестване и свободната търговия усилват вероятността от разпространяване. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР