Статията в германския вестник Ди Велт“, озаглавена Страната, която тайно

...
Статията в германския вестник Ди Велт“, озаглавена Страната, която тайно
Коментари Харесай

Сега стана безпощадно ясно защо падна правителството на ПП

Статията в немския вестник „ Ди Велт “, озаглавена „ Страната, която скрито избави Украйна “ и излязла редом в списание „ Политико “, евентуално цели да ни позагащи и среше, да оглади неугледния ни имидж пред чужденците.

Позитивният за България пиар е нещо рядко, та от тази позиция колкото повече, толкоз по-добре.

Но същинската полезност на материала е във опцията да надникнем пост фактум в дебрите на вътрешната политика и изключително на съдружните връзки, предопределили края на държавното управление на Петков и удължаването на парламентарната рецесия.

Централна фигура в тази драма е Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия и вицепремиер и министър на стопанската система в държавното управление на Кирил Петков.

Дилемата й е била в действителност хамлетовска – от една страна, в качеството си на партиен водач Нинова беше изрично срещу износа на оръжие за Украйна, дали тъй като самата тя бе уверен съперник на помощта за Киев, или тъй като оредяващата среброкоса армия, която съставлява съвсем целия електорат на столетницата, е твърдо проруска.

 От друга страна, като вицепремиер и министър на стопанската система Нинова не може да не си е давала сметка какъв мощен подтик дава на военната ни промишленост сякаш „ помощта “, а в действителност търговията с военна продукция, предопределена за Украйна – търговия, тъй като българските доставки бяха платени от Съединени американски щати и Англия и действително облагодетелстваха фиска.

Колкото и цинично да е от позиция на морала – Украйна се нуждае от помагачи, не от печалбари, изцяло политически неприемлива би била позицията на министър на стопанската система и ръководител на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките по едно и също време да попречва политически решения на премиера, да саботира българско произвеждане в отбранителния бранш и евентуално да заплашва работни места в него.

Нинова се ограничи с безапелационни опровержения на въпросите от публицисти и политици за помощите за Киев, до момента в който е подписвала разрешителните за експорт на военна продукция към трети страни, откъдето те са влизали в Украйна.

Единствената й разтуха е било оставането й във властта – по тази причина и Българска социалистическа партия не торпилира четворната коалиция макар трагичните и разширяващи се разлики по тематиката за Украйна вътре в нея. Хамлет пасти да яде.

Затова и задачата да съборят държавното управление се падна на сопаджиите от Има Такъв Народ.

 Те нямаха институционални " обязаности ", по тази причина в никакъв случай са се чувствали действително виновни пред електората си. Присъствието им в Народното събрание се ограничваше до обструкции, мътене на водата и разлюляване на доверието на българските жители във външнополитическите ни съюзи.

Невъзможността на Нинова да свърши тази работа се коренеше в надалеч по-сериозната, най-малко на думи, обвързаност на Българска социалистическа партия към участието ни в НАТО и Европейски Съюз, и двете реализирани с присъединяване и съдействието на столетницата, както и в заемания от нея държавен пост.

Именно в това се състои разликата сред остарялата, обиграна и обвързана с парламентаризма партия, каквато към момента е Българска социалистическа партия, и популистката еднодневка, основана да взема решение оперативни задания с цената на личното си угасване – каквато е Има Такъв Народ.

Тъй като и двете организации принадлежат към бранша на проевразийско, евроскептично статукво (както се вижда от последните изявления на Нинова за еврото – позицията на Има Такъв Народ там е ясна отдавна), остава главният въпрос: какво могат да опълчват партиите на смяната на тази „ дълга пейка “, в която място намират и еднодневки, и столетници, и още редица други пермутации на едно и също начало – евразийското, „ народняшкото “ и подчиненото с редица подмолни зависимости.

Засега отговорът не е явен.

За тези, които са прекарали времето от декември 2021 до пролетта на 2022 в зимен сън, от публикацията става безпощадно ясно за какво падна държавното управление на „ Продължаваме промяната “.

Нито „ Джемкорп “, нито позициите по въпроса с връзките с Република Северна Македония, нито карцерът на Борисов, нито обществените заплащания бяха в основата на вота на съмнение и бламирането на кабинета „ Петков “.

Причината беше твърдата му позиция в поддръжка на Украйна, решението тя да бъде снабдявана с оръжие и горива, въпреки и през медиатори, въпреки и не под формата на помощи, а на търговия.

Разбира се, Борисов си отмъсти за ареста, като гласоподава срещу държавното управление на Политическа партия, колкото и през днешния ден Делян Добрев да упорства, че ГЕРБ също са били на страната на украинците. Естествено, цялата парлама към НЕКСО беше следващо наказване за Демократична България и Политическа партия и опит трайно да бъдат извадени от играта.

Но казусът в никакъв случай не е бил „ Джемкорп “ или НЕКСО. Проблемът постоянно е бил Украйна и в това българската съпротива се сблъсква непосредствено с Кремъл.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР