Статията е част от . То излезе в печатен вариант

...
Коментари Харесай

Най-късата магистрала в България

Статията е част от. То излезе в печатен вид през юни 2021 година
Бургас и Варна може да са във постоянно състезание, само че връзката сред тях е не по-малко значима. Затова и фантазията за автомагистрала " Черно море ", която е приоритет за изолираната инфраструктурно Варна продължава да бъде жива. Тя датира още от 70-те години на предишния век, когато са създадени първите разновидности за трасето с дължина към 100 км. Петдесет години по-късно от значимия морски път са издигнати остават едвам 8 км и планът още веднъж е с изтекла отминалост (виж карето).

Реабилитацията му пристигна преди към половин година, когато Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) стартира да изтупва прахта от остарелия към този момент проект и за крайморската автомагистрала. За нея сега се създава уголемен абстрактен план, а в неговите рамки ще се изготви и трасето на " Черно море " (виж картата).

Очаква се идейният план да е подготвен наесен, само че към момента липсва изясненост за това каква ще бъде цената на плана и по какъв начин ще се финансира той.
Между проекта и екологията
През октомври 2020 година пътната организация предприе нова стъпка в работата по крайморската автомагистрала - тя подписа контракт за разработване на уголемен абстрактен план с осъществяване на цялостни инженерно-геоложки изследвания и Подробен устройствен план - Парцеларен проект на Автомагистрала " Черно море ". Срокът за осъществяване е една година, а реализатор е обединяване сред компаниите " Капитал уотър системс ", " Пи Ес консулт " и " Проес консулторес SA ".

От Агенция " Пътна инфраструктура " обясниха в писмени отговори до " Капитал ", че срокът за работата е разграничен на три стадия, като първият - разработка на вариантни решения за автомагистралата, е приключен и те към този момент са импортирани в АПИ. Предстои разглеждането на създадените разновидности от експертния технико-икономически съвет към организацията.
Градове Варна, Шумен
След това ще бъде открита процедура по Закона за запазване на околната среда и ще се работи по Доклад по оценка върху влияние на околната среда (ОВОС). За избора на вариантно решение определяща ще бъде оценката за съгласуемост с " Натура " зони, прецизираха от организацията. Разработването на втори и трети стадий ще продължи по разновидността, който способният орган - Министерството на околната среда и водите, утвърди.

Във втория стадий обединяването от проектанти ще вършат инженерно-геоложки изследвания, разработване на планове за пътни възли, огромни уреди и тунели, ще работят по решения за реорганизация или отбрана на наличната инженерна инфраструктура, осъществяване на всички ограничения и условия от решението по Оценка на въздействието върху околната среда и създаване на пилотен Подробен устройствен план - Парцеларен проект. В третия стадий проектантите предават на АПИ финалния уголемен абстрактен план и финален проект след координиране с всички заинтригувани институции и експлоатационни сдружения. Следващата стъпка ще е отчуждаване на земи и правене на цялостен план по определения вид. Накрая ще се разгласи социална поръчка за планиране и строителство.
Фотограф: Капитал Колко ще коства
Освен неизясненост за това какъв брой време ще лишават стъпките за довеждане докрай на автомагистралата няма и прогноза какъв брой ще коства планът. В Интегрираната транспортна тактика до 2030 година, която беше призната през 2017 година, доизграждането на автомагистралата беше оценено на 450 млн. лева Ако поръчка бъде оповестена след 2-3 години обаче, сумата евентуално ще набъбне съществено, изключително поради актуалните планирани стойности на търговете на АПИ. Въпреки че трасетата са разнообразни и сравнението е жестоко, 76 км от Автомагистрала " Русе - Велико Търново " са планирано към 980 млн. лева без Данък добавена стойност. Това значи, че 95-те км от " Черно море " надвишават двойно сметката от 2017 година и сумата за скоростния път може даже да наближи 1 милиарда лева Магистралата ще бъде финансирана от националния бюджет, или най-малко по този начин е посочено в документите по стратегия " Транспортна съгласуваност " за идващия програмен интервал 2021 - 2027 година Предвид обстоятелството, че сега са заделени над 4.5 милиарда лева за пътя Видин - Ботевград и автомагистрала " Хемус ", е под въпрос дали страната ще може да реализира още една огромна инвестиция за пътна инфраструктура. Това остава политическо решение, зависещо от последващи държавни управления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР